Доступність посилання

ТОП новини

США: в Україні не працюють закони з протидії відмиванню грошей


Американські дипломати закликають, зокрема, реформувати Генеральну прокуратуру України
Американські дипломати закликають, зокрема, реформувати Генеральну прокуратуру України
Хоча Україна ухвалила низку важливих законів із протидії відмиванню грошей, на ділі вони не працюють. Такого висновку дійшли в США, де Державний департамент у середу, 7 березня, опублікував новий щорічний звіт про міжнародні зусилля з контролю за обігом наркотиків, який також стосується відмивання грошей і фінансових злочинів. Стосовно наркоторгівлі, то автори звіту вважають, що Україна приділяє велику увагу подоланню проблеми, але недостатньо фінансує заходи у цій сфері. Водночас до України почали проявляти підвищений інтерес наркобарони з Латинської Америки.

Офіційна українська статистика свідчить про зменшення кількості наркозалежних – із 178 тисяч у вересні 2008 року до 156 тисяч у 2010-му. Але багато незалежних експертів вважають, що кількість незареєстрованих наркозалежних українців щонайменше вдвічі більша, ніж офіційні показники. Тому автори звіту Державного департаменту США вважають, що тут Україні радіти передчасно.

Американські оглядачі зазначають, що українська влада ставиться до протидії нелегальному обігу наркотиків як до національного пріоритету. Вони позитивно оцінюють те, що Україна кілька років тому внесла трамадол до списку наркотичних речовин і зменшила його офіційне виробництво, щоправда, тепер трамадол намагаються завезти в Україну з сусідніх держав.

В Україні добре розвинене законодавство з протидії наркоторгівлі, але грошей на його втілення в бюджеті не вистачає. Це головний виклик для України, адже міжнародні кримінальні мережі стають дедалі вигадливішими, вважають оглядачі.

При цьому наркоторговці шукають нові шляхи доступу на ринки західноєвропейських держав і тут намагаються активніше використовувати транзитні можливості України. Про це свідчить, зокрема, затримка в Одесі минулого року трьох великих вантажів кокаїну, вартістю у кілька сотень мільйонів доларів, які прийшли з портів у Болівії та Венесуелі. Кокаїн ховали в палубних дошках, доменних печах і металобрухті.

Підпільні лабораторії процвітають

Водночас зростає контрабанда синтетичних наркотиків і психотропних речовин. Кримінальні угруповання (за участі українців, поляків, білорусів і росіян), створені у 1990-ті роки, спершу трималися осторонь наркотиків, але віднедавна почали займати цю прибуткову нішу. Ціна таких наркотиків нижча за героїн і кокаїн, тому приваблива для молоді. Незважаючи на постійні зусилля правоохоронців викрити підпільні лабораторії, внутрішнє виробництво наркотиків в Україні не зупиняється.

Українська влада, як зазначають автори звіту Держдепартаменту США, відкрито визнає, що корупція є серйозною проблемою у суспільстві та обіцяє посилити боротьбу з цим явищем. Але темпи антикорупційних реформ залишаються повільними, і є мізерна кількість розслідуваних злочинів, вважають американські спостерігачі. Це неминуче впливає і на боротьбу з наркоторгівлею. За українськими офіційними даними, у справах, пов’язаними з наркотиками, було засуджено понад 12 з половиною тисяч осіб, із них лише 7 державних службовців (це дані за першу половину 2010 року).

За відмивання грошей ловлять рідко

На думку авторів звіту американського зовнішньополітичного відомства, в Україні є високі ризики відмивання грошей через зовнішньоекономічну діяльність, кредитно-фінансову і паливно-енергетичні сфери, а також на ринку металів та мінеральних ресурсів. Гроші, включно з доходами від наркоторгівлі, зазвичай відмивають через нерухомість, страховку і фінансові установи. В країні також існує великий ринок контрабандних товарів і тіньовий сектор економіки.

При цьому бракує успішних прикладів протидії такій практиці. Американські дипломати закликають реформувати Генеральну прокуратуру України, щоб дати можливість прокурорам спеціалізуватися на складних фінансових злочинах і корупції в лавах правоохоронців і судах.

Хоча Україна підписала і ратифікувала всі головні міжнародні угоди з протидії відмиванню грошей, але часто їх не виконує, або виконує погано, вважають американські дипломати. Це, зокрема, стосується міжнародної правової допомоги і конфіскації майна.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG