Доступність посилання

ТОП новини

Femen: оголений протест – заклик проти явного рабства людей (європейська преса)


Європейські газети також звернули увагу на судовий позов із вимогою звільнити прем’єра Миколу Азарова
Європейські газети також звернули увагу на судовий позов із вимогою звільнити прем’єра Миколу Азарова
Прага – Активістки українського жіночого руху Femen заявляють, що вони мусять довго і тяжко примушувати себе до відомих вже у всій Європі оголених форм протестів проти сексуального рабства, брудних пережитків патріархату, авторитаризму, дискримінації і насильства. Очільниці Femen кажуть західним журналістам, що їхнє гасло: «Прийшла! Роздяглася! Перемогла!» Європейські видання інформують, що поліції і спецслужбам європейських країн вдається розкривати лише окремі факти примусу до проституції, жертвами якої у європейських країнах стають тисячі дівчат і жінок з України. Лише один епізод із Центральної Європи доводить, що злочинні угруповання заробляють на сексуальному рабстві українок мільйони доларів прибутків. Європейські газети також звернули увагу на позов до суду в Києві громадянина України Віталія Шведова, який вимагає звільнення з посади Прем’єр-міністра Миколу Азарова через те, що Азаров не володіє українською мовою, яку, згідно з Конституцією, посадова особа в державі має знати досконало.

Одна з лідерів української жіночої організації Femen Олександра Шевченко дала розлоге інтерв’ю австрійській Der Standard, у якому наголосила, що її жіноча організація покликана вести відкриту і мужню боротьбу проти порушення прав людини, особливо прав жінок, що їх в Україні повсякденно порушують. Хоча Femen ставить перед собою також і завдання соціальних, політичних протестів проти авторитаризму, дискримінації і насильства у світі. Олександра Шевченко вказує на те, що до таких форм протестів учасниці цієї жіночої організації дуже тяжко готуються, як психологічно, так і фізично. «Якщо ми включаємося у таку боротьбу, то ми повинні зберігати відчуття, що ми маємо рацію», – каже Шевченко. Вона також зазначила: «Ми повинні звертати увагу всього світу на те, що роблять з нами, що права людей в Україні порушують. Оголене жіноче тіло, котре виглядає особливо беззахисно, є дуже добрим тлом для цього». Хоча в жіночій організації Femen є й жінки старшого віку, котрі також беруть участь, особливо в соціальних протестах, але все ж основу групи протестів становлять молоді, 20-річні активістки, бо організація має бути мобільною, спрямованою у майбутнє. Шевченко також каже, що одна справа – оголена жінка в нічних закладах, ресторанах, і абсолютно інша, коли жінка роздягається при акціях протесту, де вона має інший вигляд – із вогнем в очах. «Суттєвими у нашому протесті є – зовнішня впевненість, чітка осанка, яка проявляє мужність свідомості. Тобто, йдеться про естетику протесту, що є у наших виступах дуже суттєвим», – каже Олександра Шевченко. Представниця Femen також наголошує, що, особливо перед Євро-2012, для цієї жіночної організації надзвичайно важливо викликати в українок почуття гордості за свою чистоту, красу, здоров’я та закликати не піддаватися дешевим спробам купити їх секс-туристам з-за кордону, котрі масово прямують до України, користуючись бідністю і нещастями українських людей. Олександра Шевченкотакож сказала, що їхня мрія (мрія Femen) – не світове панування (матріархат), а лише просте прагнення – досягнути хоча б того, щоб права людей, які записані в конституціях і законах, не лише добре звучали, але й щоб їх виконували.

Польська Gazeta Wyborcza інформує про розкриття польськими та українським правоохоронцями злочинного польсько-українського угруповання в польському Тарнуві, що на півдні країни, де під вивіскою танцювального закладу функціонував підпільний притон для секс-рабинь із України. Десятки дівчат і молодих жінок стали заручницями групи злочинців, котрі заробляли на сексуальному рабстві українок мільйони доларів. Лише встановлені розслідуванням факти по Тарнуву свідчать, що злочинці отримували за послуги сексуальних рабинь із України останнім часом близько 6 мільйонів польських злотих.

Чеська Lidove noviny, як і низка інших європейських газет, повідомляє, що громадянин України з Лисичанська, що на Донеччині, Віталій Шведов, подав позов до Вищого адміністративного суду в Києві з метою зміщення з посади Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з причини незнання цим як високопосадовцем української мови, чого вимагає Конституція держави. Віталія Шведова висловлює глибоке обурення тим, що Азаров калічить українську мову та розмовляє переважно російською. «Керівник уряду не виконує вимогу закону щодо досконалого знання державної мови. Його висловлювання незрозумілою мовою перешкоджає громадянам зрозуміти про що йдеться», – цитує чеська газета позов Віталія Шведова.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG