Доступність посилання

ТОП новини

У ПАРЄ занепокоєні, що Україна не виконує вимог, і погрожують санкціями


Парламентська асамблея Ради Європи із занепокоєнням відзначає відсутність прогресу у виконанні Україною останньої резолюції ПАРЄ, де йшлося зокрема про декриміналізацію справ колишнього прем’єра Юлії Тимошенко та колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Про це йдеться у заяві постійного комітету ПАРЄ, оприлюдненій на офіційному сайті об’єднання.

«Попри заклики асамблеї внести поправки до статей 364 і 365 Кримінального кодексу Верховна Рада не змогла це зробити 8 лютого 2012 року, тим самим надаючи можливість і надалі на основі цих положень обвинувачувати колишніх урядовців», – йдеться у заяві комітету ПАРЄ.

Крім того, в асамблеї нагадали, що 27 лютого до 4 років позбавлення волі засудили колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка – «на основі судового процесу, який, як стверджується, був несправедливим, і за злочини, які не відповідають терміну тюремного ув’язнення».

«Той факт, що колишній прем’єр Юлія Тимошенко залишається під вартою, а також нещодавнє засудження Луценка, незважаючи на серйозне погіршення стану їхнього здоров’я, – посилюють враження вибіркового правосуддя», – наголосили у ПАРЄ.

В асамблеї знову закликали керівництво України «терміново розглянути всі правові засоби, наявні в їхньому розпорядженні, щоб звільнити цих колишніх членів уряду і дозволити їм брати участь у майбутніх парламентських виборах».

У заяві також ідеться, що співдоповідачі комітету мають намір відвідати Україну наприкінці березня й «очікують тісної співпраці з владою, включно з можливістю відвідати ув’язнених колишніх членів уряду».

Крім того, у ПАРЄ нагадали, що у разі погіршення ситуації, а також якщо вимоги асамблеї не будуть виконані, комітет може пропонувати запровадження санкцій проти України.
XS
SM
MD
LG