Доступність посилання

ТОП новини

Шевченківська премія та казуси від Президента


Віктор Янукович 9 березня, у день народження Тараса Шевченка, привітав «жінків»-журналісток із «сьогоднішнім святом – 8 березня»
Віктор Янукович 9 березня, у день народження Тараса Шевченка, привітав «жінків»-журналісток із «сьогоднішнім святом – 8 березня»
Канів – Дев’ятого березня в рамкам відзначення 198-ї річниця від дня народження Тараса Шевченка, у Каневі Президент Віктор Янукович вручив Національні Шевченківські премії. Серед лауреатів – поет Петро Мідянка, художник Анатолій Криволап, дитячий прозаїк Володимир Рутківський, мистецтвознавець Тетяна Кара-Васильєва та композитор Віктор Степурко. Цього року розмір премії становить 260 тисяч гривень.

Переможець у номінації «Музичне мистецтво» Віктор Степурко Національну премію імені Шевченка отримав за псалмодію «Монологи віків» для змішаного хору та соло інструментів. Твір складається із семи частин, він створений на тексти псалмів.

У першому псалмі «Блажен муж» митець використав старовинний інструмент дудук. Відтак, завдяки драматичним колізіям, останній псалом «Дякуйте Господу» композитор створив у джазовому стилі. Лауреат розповідає: застосовуючи різні стилістики, у кожній частині псалмодії прагнув передати ставлення певної епохи, певної етнічної групи до Бога.

«Бог – це об’ємне розуміння, і у псалмах є досить різні уявлення про Бога. Мені здається, Тарас Шевченко теж по-різному ставився і періодично висловлював якісь гнівні, протестні фрази проти Бога. У мене, припустимо, псалом із трубою найбільш гнівний, найближчий до Шевченка», – каже Віктор Степурко.

2014-й – рік Тараса Шевченка

Президент Віктор Янукович, перебуваючи в Каневі, запропонував оголосити 2014 рік роком Тараса Шевченка. Тому усі заплановані події ширше презентуватимуть світу і постать самого Кобзаря, і його творчість, і, власне, Україну.

Водночас Президент розповів про подарунок народного депутата Юрія Іванющенка Канівському музею – картину Іллі Рєпіна «Прометей».

«Ми не знаємо історії, як вона потрапила до нього, але вона потрапила в музей» – така репліка Януковича викликала у журналістів усмішку, тож згодом радник Президента Ганна Герман уточнила, що подаровану музею картину Рєпіна «Прометей» народний депутат придбав на одному із престижних міжнародних аукціонів.

Міжнародний жіночий день – 9 березня?

Окрім того, Віктор Янукович 9 березня, у день народження Тараса Шевченка, привітав «жінків»-журналісток із «сьогоднішнім святом – 8 березня».

«Я не часто зустрічаюсь із представниками засобів масової інформації, і щоб вони мене менше критикували… Тим паче сьогодні свято – я бачу багато жінків… жінок. І я, перш за все, хотів би привітати вас із цим святом…», – сказав глава держави.

Під час урочистостей не обійшлося і без нововведень від прес-служби Президента України. У зв’язку із невеликим приміщенням конференц-зали, журналістів поділили на «камери і фотографи» та «пишучих». І якщо перші мали можливість знімати ходу, покладання квітів та вручення Шевченківської премії безпосередньо із конференц-зали, то «пишучі» журналісти в цей час очікували прес-підхід Президента у залі музею. Спочатку для «пишучих» планувалася трансляція нагородження по телевізору в холі, однак, як з’ясувалося згодом, телевізор чомусь не працював, а іншого місця «із трансляцією у приміщенні» журналістам так і не надали.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG