Доступність посилання

ТОП новини

Тисячі росіян стали на захист ув’язнених учасниць панк-групи


Мітинг на підтримку російської панк-групи Pussy Riot
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Мітинг на підтримку російської панк-групи Pussy Riot

Тисячі росіян об’єдналися на захист панк-групи, що провела незаконну акцію протесту в найбільшому православному храмі Росії. Відеоролик їхньої акції поширився інтернетом та викликав суперечливі реакції. Проте нині більше вже говорять про непропорційне покарання за акцію, яку від початку були готові підтримати лише прихильники політичних провокацій.

Двом учасницям жіночої панк-групи Pussy Riot, які минулого місяця влаштували виступ біля вівтаря в храмі Христа Спасителя, загрожує до семи років ув’язнення за звинуваченням у хуліганстві та розпалюванні релігійної ворожнечі. Суд у їхній справі призначений на 24 квітня. До цього часу планується, що молоді жінки, у яких є малі діти, перебуватимуть в ув’язненні.

Третього березня вони оголосили голодування. Вже 8 березня солідарність із ними біля слідчого ізолятора вирішили проявити інші молоді люди.

Студентка одного з московських вишів, Ольга, пояснює, чому вона вирішила підтримати протестувальниць. «Я думаю, що це неправильно, що Надію Толоконнікову та Марію Альохіну тримають в ув’язненні за їхній виступ. Вони обидві мають малих дітей. Це неправильно», – говорить московська студентка.

Підтримка протестувальниць зростає в інтернеті, де створена спеціальна електронна адреса. Пікети на їхню підтримку заплановані в Парижі, Берліні та Празі.

Група Pussy Riot відома своїми провокативними виступами, включно з тим, що відбувся на Червоній площі під назвою, образливою для майбутнього президента Росії Володимира Путіна.

Але, якими б суперечливими не були політичні акції групи, виступ в храмі змогли перетравити не так багато росіян, які нині активно навертаються до релігії. Багатьох образила «молитва» до Богоматері, щоб вона допомогла «усунути» Путіна, яка супроводжувалася енергійними стрибками і поклонами, нарочитим накладанням хреста та голосними вигуками. Багато росіян, які передивилися відео в інтернеті, вважають, що дівчата отримають заслужене покарання і на цьому світі, і на тому за свій вчинок.

Речник Російської православної церкви Всеволод Чаплін привітав арешт співачок і вимагає для них суворого покарання, щоправда, він не вважає, що вони мають сидіти в тюрмі. Сам майбутній президент Володимир Путін, після перемоги на виборах 4 березня, вибачився перед церквою від їхнього імені і висловив сподівання, що таке більше не трапиться.

«Дуже неприємно, що нещасних дівчат переслідують від імені моєї церкви»

Але багато російських православних, хоча і не підтримують сам виступ, шоковані жорстокістю можливого покарання. Тисячі людей підписали відкритого листа до Московського патріарха Кирила, в якому вони говорять, що реакція самої церкви на цю подію була «недопустимою». Сам патріарх ще не висловлювався з приводу цієї справи.

Авторка листа, який уже підписали понад 5 тисяч православних, Лідія Моніава говорить, що її потрясло, з якою ненавистю люди відреагували на цю подію.

«Я сама прихожанка православної церкви і мені було дуже неприємно, що цих нещасних дівчат так переслідують від імені моєї церкви. Мені дуже хотілося, щоб була якась громадська відповідь від людей, які думають інакше», – сказала авторка листа в інтерв’ю Радіо Свобода.

Інша православна група планує провести службу в храмі Христа Спасителя на підтримку заарештованих жінок.

Одна з учасниць групи Pussy Riot, яка назвалася Серафімою, говорить, що реакція влади на їхній виступ лише збільшила їхню ненависть до правлячої еліти. На її думку, влада злякалася не лише цього, але і попередніх їхніх виступів. Але група, за її словами, «не злякалася і не здається».

Матеріал підготували Марія Щур та Claire Bigg
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG