Доступність посилання

ТОП новини

ООН: Сирія погодилася дозволити оцінку гуманітарних потреб


Сирія погодилася дозволити попередню оцінку гуманітарних потреб у місцевостях, що найбільше потерпіли в перебігу конфлікту в цій країні, повідомила в п’ятницю заступник Генерального секретаря ООН із гуманітарних питань Валері Амос.

За словами Амос, яка цього тижня відвідала одну з таких місцевостей, місто Хомс, і нині перебуває у Стамбулі, це дасть певну інформацію про реальне становище в Сирії.

Тим часом у Сполучених Штатах державний секретар Гілларі Клінтон закликала в п’ятницю військових Сирії не відкривати вогню по своїх співгромадянах.

Вона нагадала, що з повідомленнями про втечу днями до Туреччини ще двох сирійських генералів кількість чільних сирійських військовиків, які залишили режим, зросла до чотирьох.

Держсекретар також повідомила, що в понеділок матиме переговори з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у Нью-Йорку.

У суботу в Каїрі з ним мають зустрітися його колеги з країн-членів Ліги арабських держав.

У Росії раніше в п’ятницю заявили, що Москва не підтримує й новий проект резолюції Ради безпеки ООН щодо Сирії, бо він «незбалансований» у бік опозиції. Росія разом із Китаєм заблокувала вже дві такі резолюції.

Тим часом лідер опозиційної сирійської Національної ради Бурган Галіун заявив раніше цього ж дня, що виключає можливість проведення переговорів із керівництвом держави, доки режим президента Сирії Башара аль-Асада не припинить репресії проти прихильників опозиції.

Із таким закликом виступив раніше посланець ООН і Ліги арабських держав до Сирії Кофі Аннан, який має прибути до Дамаска в суботу на зустріч із Асадом.

За словами сирійських активістів, які неможливо підтвердити з незалежних джерел, лише протягом п’ятниці в країні загинули ще не менш як 54 людини.

За оцінками ООН станом іще на кінець лютого, за час масових протестів проти влади Асада, що почалися в березні минулого року, і їхнього придушення в країні загинули «далеко більше» як 7 тисяч 500 людей. Сирійська опозиція заявляє про понад 8 тисяч загиблих.
XS
SM
MD
LG