Доступність посилання

ТОП новини

Кузьмін: виконання рішень Страсбурзького суду – обов’язок держави


Перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін не виключає, що Юлія Тимошенко та Юрій Луценко будуть звільнені після відповідного рішення Європейського суду з прав людини. Про це він сказав в інтерв’ю «Бі-Бі-Сі».

«Отримаємо рішення Європейського суду (з прав людини), будемо його вивчати і виконувати. Виконання – це обов’язок держави», – наголосив він.

За словами Кузьміна, згідно зі встановленими процедурами, після отримання ухвали Страсбурзького суду українська влада вирішуватиме щодо її виконання. «Очевидним є той факт, що оскільки Кримінально-процесуальний кодекс старіший за мене і за вас, то звичайно, у Європейського суду (з прав людини) можуть бути питання. Але звинуватити слідчого чи суддю у тому, що він керувався чинним українським законом, суд не зможе», – зазначив перший заступник Генпрокурора.

Ренат Кузьмін також розповів, що відносно Тимошенко порушено та розслідувалося близько десятка кримінальних справ. За його словами, всі справи щодо Тимошенко завершені й передані колишньому прем’єрові та її захисникам для вивчення, після чого будуть скеровані до суду.

Кузьмін наголосив, що ці справи виникли «не сьогодні». «Тимошенко звинувачується не тільки в тому, що вона діяла незаконно на посаді прем’єра. Вона звинувачується також в ухиленні від сплати податків як фізична особа, в ухиленні від сплати податків як керівник комерційного підприємства. Вона звинувачується в службових злочинах, у корисливих злочинах. Крім того, вона звинувачується у злочинах на посаді прем’єра», – розповів він.

Кузьмін також нагадав, що Генпрокуратура перевіряє інформацію про причетність Тимошенко до фінансування замовного вбивства депутата Євгена Щербаня та членів його родини. «У нас є достовірна інформація про сплату з рахунків фірм, які контролювали Тимошенко і Лазаренко, коштів кілерам за це зухвале вбивство», – додав перший заступник Генпрокурора.

Як повідомив Ренат Кузьмін, за останні два роки правоохоронні органи притягли до кримінальної відповідальності «більше урядовців і чиновників чинної влади, ніж чиновників колишніх урядів за усі часи існування України». «Тобто чинних чиновників притягнуто до відповідальності набагато більше, ніж колишніх», – пояснив він.
XS
SM
MD
LG