Доступність посилання

ТОП новини

Зима програє у футбол


Ветеран німецького біатлону Андреа Хенкель бігла на останньому етапі переможної естафети
Ветеран німецького біатлону Андреа Хенкель бігла на останньому етапі переможної естафети
Спортивний березень несхожий на будь-який інший місяць. Представники зимових видів ще змагаються на головних стартах сезону, натомість усе більшу увагу привертають змагання з літніх видів, серед яких на першому місці, звісно ж, футбол. Сьогодні в німецькому Рупольдинґу завершується чемпіонат світу з біатлону, а в українській футбольній прем’єр-лізі фінішує 22-й тур. До того ж, цього тижня останній український клуб у Лізі Європи розпочав виступ в 1/8 фіналу престижного турніру.

У Німеччині в неділю заплановані дві елітарні гонки. По тридцять найкращих біатлоністів і біатлоністок планети водночас вийдуть на старт гонок довжиною 15 і 12,5 кілометра відповідно. У попередньому списку учасників від України – лише бронзова призерка спринту на чемпіонаті світу Віта Семеренко. Андрій Дериземля і Наталія Бурдига мали статус перших запасних, і могли вийти на старт лише в разі відмови когось із чільної тридцятки.

До певної міри, такий стартовий список свідчить про невдалий експеримент, прорахунки українських тренерів на стадії підготовки до змагальної зими – адже зазвичай у жіночій еліті Україну представляють три-чотири учасниці, та й чоловічий мас-старт не обходиться без «синьо-жовтих». За словами президента Федерації біатлону України Володимира Бринзака, сезон, який уже за тиждень стане історією, складався «не так, як усім хотілося б». «Ми розуміємо, що, напевне, та нова методика, яку випробували наші тренери влітку, була помилковою. Та ми проаналізуємо це вже навесні і зробимо корективи. Не помиляється той, хто нічого не робить», – відзначив Бринзак ще на початку лютого в інтерв’ю офіційному сайту Федерації біатлону.

Тож можна вважати, що своїм успіхом у спринті Віта Семеренко врятувала невдалий сезон, у якому, втім, було й кілька визначальних успіхів. Це, зокрема, друге місце у змішаній естафеті на етапі Кубка світу у фінському Контіолахті, командна перемога на чемпіонаті Європи в словацькому Осрблі, а також тріумф дівчат (Юлії Журавок, Юлії Бригинець і Анастасії Меркушиної) в естафеті юніорського чемпіонату світу, який також відбувся в Контіолахті.

Що ж до стартів у Рупольдинґу, то українці показали непогані результати в естафетах. Чоловіча четвірка стала восьмою. Сергій Семенов на першому етапі взагалі став другим з секундним відставанням від лідера. Надалі Сергій Седнєв, Артем Прима та Андрій Дериземля показали свій максимум, якого вистачило для участі у так званій «квітковій» церемонії. Виграли чоловічу естафету норвежці (попри штрафне коло Уле-Айнара Бйорндалена), другими стали французи, третіми – німці.

Серед жінок українки стали шостими. Не надто вдалим був виступ Наталії Бурдиги на першому етапі – вона змушена була використати всі додаткові патрони під час стрільби стоячи, провалила останнє коло і передала естафету Валі Семеренко 16-ю. Згодом Валя і Віта Семеренки витягли збірну України на третє місце (перша з сестер-близнючок була третьою на своєму етапі, Віта взагалі стала найкращою – з майже півхвилинною перевагою над найближчою суперницею). На жаль, ще однієї Семеренко в складі «синьо-жовтих» немає, і Олена Підгрушна, попри 30-секундний гандикап перед четвертим місцем, пропустила вперед спочатку норвежку Туру Берґер, згодом – білоруску Дарію Домрачеву і шведку Гелену Екгольм. Виграли естафету німкені, другими стали француженки, «бронзу» в титанічному протистоянні на останньому колі виграла Тура Берґер, яка «на морально-вольових» не пропустила вперед прудконогу Домрачеву.

«Металіст» ризикує

Харківський футбольний клуб «Металіст» невдало розпочав виступ в 1/8 фіналу Ліги Європи. На своєму полі підопічні Мирона Маркевича поступилися грецькому «Олімпіакосу» з рахунком 0:1, хоча протягом всього матчу мали перевагу над суперником, який чітко побудував гру від оборони.

Єдиний гол господарі пропустили на початку другого тайму, а наприкінці гри ще й залишилися вдесятьох – червону картку отримав Едмар. Матч-відповідь відбудеться 15 березня.

Тим часом, у чемпіонаті України після 21-го туру «Шахтар» дозволив «Динамо» збільшити перевагу над собою до трьох очок. Чинні чемпіони України удома не змогли переграти дніпропетровський «Дніпро» (1:1), а динамівці здобули непросту перемогу над київським «Арсеналом» (1:0). У суботньому матчі 22-го туру гірники виграли в маріупольського «Іллічівця» (2:1) і зрівнялися за очками з принциповим суперником. «Динамо» у неділю зіграє з криворізьким «Кривбасом» на виїзді.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG