Доступність посилання

ТОП новини

У Києві шукають підходи до туркменського газу


Київ – 12 березня починається державний візит в Україну президента Туркменистану Ґурбанґули Бердимухамедова. Раніше Туркменистан був одним із основних експортерів газу в Україну. Зараз експерти скептично оцінюють цю можливість. Проте Туркменистан залишається перспективним для збуту української будівельної та машинобудівної галузей.

Цей візит стане першим після десятирічної перерви у відвіданні лідером Туркменистану України, повідомляє голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін. У рамках візиту передбачається підписання Міждержавної програми торговельно-економічного співробітництва на 2012-2015 роки та міжурядових угод, спрямованих на розширення українсько-туркменської співпраці, зокрема, у галузях науки і технологій, охорони здоров’я і спорту.

Між тим, експерти скептично оцінюють відновлення експорту в Україну туркменського газу. Адже зараз весь туркменський газ викуповує російський «Газпром».

Теоретично, ми можемо зараз претендувати на відновлення постачання газу
Дмитро Марунич
«Найкращі відносини між Україною і Туркменистаном, результативні передовсім для української сторони, були за президентства Кучми. Теоретично ми можемо зараз претендувати на відновлення постачання газу. Тоді залишиться домовитися лише з «Газпромом», який має монополію на транзит газу територією Російської Федерації», – розповідає директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

В обхід «Газпрому»

Щоправда, секретар групи з міжпарламентських зв’язків Україна-Туркменистан, депутат від НУНС Володимир В’язівський вважає відновлення співпраці між Києвом та Ашгабатом в енергетичній галузі можливим, причому за посередництва не Росії, а кавказьких держав, або ж Ірану та Туреччини, хоча й визнає, що налагодження такої співпраці потребує часу та значних інвестицій.

Для цього потрібна політична воля і менше озиратися на нашого північного сусіда
Володимир В’язівський
«Відпрацьована цілком реальна для втілення схема – задіяти країни Каспію, щоб спільно зробити альтернативу по енергозабезпеченню. Це дає підстави говорити з Туркменистаном, як з серйозним партнером. Для цього потрібна політична воля. Менше озиратися на нашого північного сусіда, який робить усе можливе, щоб такі плани не реалізувалися», – зазначає Володимир В’язівський.

Українська та туркменська економіки дуже вдало поєднуються
Ігор Семиволос
Експерти також зазначають, що Туркменистан зацікавлений у продукції українського машинобудування та в залученні українських будівельників. За словами директора Центру близькосхідних досліджень Ігоря Семиволоса, «українська та туркменська економіки дуже вдало поєднуються».

У вересні минулого року про наміри відновити експорт туркменського газу в Україну йшлося під час візиту до Ашгабата Президента Віктора Януковича. Проте за підсумками візиту про відновлення поставок не повідомлялося.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG