Доступність посилання

ТОП новини

США: рецесія закінчується, проблеми залишаються


Нью-Йорк – Сполучені Штати Америки подолали рецесію. Тепер економіка країни іде по висхідній. Про це заявляють провідні економісти. Разом з тим, залишається і низка проблем. Зокрема, рівень безробіття і нині високий, ціни на нерухомість падають, а вартість пального постійно зростає.

«Індекс оптимізму» у США зріс з 25 пунктів у третьому кварталі минулого року до 69 пунктів у першому кварталі цього року. По шкалі від нуля до ста показник вище 50 вважається позитивним. Про це йдеться у щоквартальному «Огляді економічної перспективи», опублікованому Американським бухгалтерським інститутом. Дослідження складають на підставі опитування економістів і фінансистів великих і середніх корпорацій.

Ми бачимо явне зрушення у бік більш позитивних прогнозів на поточний рік
Керол Скотт
Оптимістів нині стало удвічі більше, ніж песимістів. «Серед опитуваних нами бізнес-лідерів ми бачимо явне зрушення у бік більш позитивних прогнозів на поточний рік», – каже Керол Скотт, віце-президент Бухгалтерського інституту.
До того ж, на біржі цінних паперів на Уолл-Стріт індекс Доу-Джонса підвищився на чверть з жовтня минулого року.

Позитивний прогноз Обами

Більше компаній повертають виробництво з-за кордону, інвестуючи в Америку
Барак Обама
Оптимістично налаштований і президент США Барак Обама. «Наші підприємства минулого місяця додали 233 тисячі нових робочих місць. Загалом 4 мільйони нових робочих місць створено упродовж останніх двох років. Більше компаній повертають виробництво з-за кордону, інвестуючи в Америку. Промисловість додає робочі місця вперше з 90-х років. Ми виробляємо більше товарів для продажу решті світу. Окрім цього, ми не просто виробляємо товари. Ми виробляємо кращі товари», – зазначив Барак Обама.

Щоправда, піднесення це далеко не рівномірне, зазначають економісти. Безробіття поки що не опускається нижче рівня 8,3%. Це означає, що 12 мільйонів людей далі шукають роботу. Ціни на нерухомість впали на 34% після десяти років постійного підвищення. Це свідчить про занепад будівельних компаній. Подорожчання бензину і авіаційного пального негативно впливає на індустрію подорожей.

Тим не менше, попри всі негативні ознаки стан економіки загалом поліпшився. Успішно долають рецесію такі галузі, як енергетика, автомобільна промисловість та сільське господарство.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG