Доступність посилання

ТОП новини

Масове вбивство в Афганістані: реакція Заходу


Причетні до загибелі 16 мирних жителів у провінції Кандагар будуть покарані – Барак Обама
Причетні до загибелі 16 мирних жителів у провінції Кандагар будуть покарані – Барак Обама
Прага – Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен висловив у понеділок глибоке співчуття Афганістану у зв’язку із загибеллю в провінції Кандагар від рук американського вояка 16 мирних афганців, включно з жінками і дітьми. Канцлер Німеччини Анґела Меркель, яка в понеділок перебувала в афганському Мазарі-Шарифі, на військовій базі німецьких військ в Афганістані, закликала продовжувати зусилля для політичного примирення з талібами. Таліби, зі свого боку, обіцяють помститися.

Причетні до інциденту зі стріляниною та загибеллю 16 мирних жителів в афганській провінції Кандагар будуть покарані. Про це пообіцяв президент США Барак Обама у телефонній розмові у неділю ввечері з президентом Афганістану Хамідом Карзаєм. Йдеться про нібито сержанта армії США (як повідомило Associated Press), який перед сходом сонця у неділю, 11 березня, самовільно відлучився з американської бази в Кандагарі та розстріляв у двох ближніх селах 16 мирних жителів і нібито намагався спалити частину тіл убитих. Associated Press також інформує, що цей американський вояк тричі був в Іраку.

Якщо американське командування в Кандагарі схильне вважати, що лише один їхній військовослужбовець брав участь у цій трагічній акції, то місцеві жителі кажуть про більшу кількість нападників.

Глава Пентагону Леон Панетта повідомив про арешт підозрюваного у злочинах американського вояка в Кандагарі та про початок детального розслідування інциденту. Панетта також запевнив президента Карзая, що будь-яка особа, котра несе хоча б якусь частку провини за ці вбивства, буде покарана згідно з законом.

Реакція має бути миттєвою – аналітик

Президент Карзай назвав інцидент «зловмисним вбивством невинних громадян». Таліби поклялися на своїх інтернет-сайтах здійснити акти помсти за вбивства мирних афганців «нервово хворими» американськими вояками. Посольство США в Кабулі вже попросило американський персонал в Афганістані бути готовим до можливих нападів у відповідь.

Інцидент у Кандагарі стався якраз у розпал переговорів між Кабулом, Вашингтоном і талібами щодо примирення в країні та виведенні війська НАТО і США до кінця 2014 року.

Депутат парламенту Афганістану Шагуль Резаї заявила, що ці вбивства мирних громадян шкодять переговорам. «Цей випадок матиме негативний вплив і створить атмосферу недовіри між громадянами і силами коаліції та, звичайно ж, негативно вплине на нинішні переговори стосовно підписання угод про афгансько-американське стратегічне партнерство», – зазначила Резаї.

Керівник групи аналітиків із питань Афганістану, колишній дипломат ООН та Європи у Кабулі, Томас Раттіґ каже, що цей інцидент, насамперед, зашкодить іміджу війська США серед афганського населення, яке воно покликане захищати. Раттіґ також вважає, що Захід має негайно показати, що суворо перешкоджатиме таким випадкам. Але, на думку аналітика, доки проблема примирення в Афганістані перебуватиме у військовій площині, доти матимуть місце такі інциденти.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG