Доступність посилання

ТОП новини

Ультиматуми Ніколя Саркозі – окозамилювання для електорату?


Перед тисячами своїх прибічників Саркозі закликав Євросоюз переглянути Шенгенську угоду
Перед тисячами своїх прибічників Саркозі закликав Євросоюз переглянути Шенгенську угоду
Брюссель – Президент Франції Ніколя Саркозі, який є кандидатом на другий президентський термін, використав перевірений прийом виборчої кампанії. Щоб підняти свої рейтинги, порівняно з соціалістом Франсуа Олландом, Саркозі вдався до ультиматумів. Перед тисячами своїх прибічників він закликав Євросоюз переглянути Шенгенську угоду. Якщо ні, то Франція зупинить участь у цій угоді, заявив Ніколя Саркозі.

З огляду на те, що кандидат-соціаліст Франсуа Олланд послідовно має більшу популярність серед французів, Ніколя Саркозі задіяв, так би мовити, «важку артилерію». Зібравши у неділю десятки тисяч прихильників, він понад годину розповідав їм про свої подальші політичні плани. Головний акцент, як і під час виборчої кампанії п’ять років тому, він поставив на боротьбу з міграцією.
Має існувати покарання – тимчасове або остаточне виключення з Шенгенської зони країн-порушниць
Ніколя Саркозі

«Угоди «шенгену» вже не дають можливості реагувати на нинішню складність ситуації. Їх слід переглянути, – каже він. – «Шенген» треба реформувати, так само, як ми зробили з євро. Не можна залишати міграційні потоки тільки на розсуд технократів та судів. Потрібна спільна дисципліна в охороні кордонів, так само, як і у єврозоні. Має існувати покарання – тимчасове або остаточне виключення з Шенгенської зони країн-порушниць».

Ревізію Шенгенської угоди слід провести протягом року, бо якщо цього не станеться, то Франція тимчасово зупинить свою участь у цій угоді на час, доки не доможеться своєї мети, погрожує Саркозі.

Шенгенська угода вже давно переглядається – єврокомісар

Тим часом, його європейських партнерів цей ультиматум дивує. З одного боку, тому що переговори про реформу «шенгену», тобто, простору, де немає кордонів, вже ведуться. З іншого – юридично вийти з цього об’єднання неможливо, адже кожна держава, набуваючи членства в ЄС, як тільки вона відповідає критеріям, автоматично стає частиною «шенгену». Єдина можливість – тимчасове відновлення контролю на кордонах, якщо в якійсь із держав є загроза громадському порядку. Скажімо, через проведення великих міжнародних змагань із футболу.

Тому, відмовляючись коментувати заяви Ніколя Саркозі, єврокомісар із внутрішніх справ Сесилія Мальмстрем зауважила, що «переговори щодо пропозицій Єврокомісії відносно перегляду Шенгенської угоди, зроблених у вересні на вимогу всіх країн-членів, – наразі ведуться».

«Йдеться про посилення системи оцінки, довіри у Шенгенській зоні та гарантій вільного руху», – уточнює вона.

Опоненти Ніколя Саркозі називають його гучні заяви звичайним маневром для того, щоб відвернути увагу виборців від таких болючих для французів тем, як безробіття, збідніння населення чи соціальні проблеми.

Кандидат від центристської партії «МоДем» Франсуа Байру зазначив, що своїми погрозами щодо виходу з Шенгенського союзу, Ніколя Саркозі силкується перетягти на свій бік частину електорату, що симпатизує ультраправій партії Національний фронт. Її лідер і також кандидат на президентських виборах Марін Ле Пен зробила ідею закриття кордонів та боротьбу з міграцією центральним стержнем своєї виборчої програми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG