Доступність посилання

ТОП новини

Неврожай пшениці компенсують кукурудзою


Київ – Посуха восени минулого року і несподівано холодний кінець зими спричинили загибель майже 40 відсотків посівів озимих зернових. Тому українські аграрії змушені будуть пересівати, замінюючи пшеницю кукурудзою, констатують аналітики. За їхніми словами, на внутрішні потреби урожаю вистачить, але від експорту пшениці Україні, можливо, доведеться відмовитися.

Замість пшениці цього року – ячмінь, кукурудза і кормові культури. У всьому винні погані погодні умови, стверджують аграрні аналітики. Український споживач від цього постраждає несильно, а от сільгоспвиробник влетить у копієчку, зауважує голова Союзу сільськогосподарських кооперативів Іван Томич. За його словами, рік для селян буде важким, найбільше постраждають середні та дрібні фермерські господарства.

Необхідно буде пересівати у межах 40%
Іван Томич
«Необхідно буде пересівати у межах 40% за сьогоднішньою оцінкою. Це – на площі більше 3 мільйонів гектарів – додатковий тягар для всіх сільгоспвиробників, – зазначає Іван Томич. – За останні роки країна втратила десяту частину свого фермерського корпусу, тож на сьогодні вже є сорок тисяч фермерських господарств, а не сорок чотири тисячі, які діяли ще кілька років тому».

Для внутрішніх потреб пшениці вистачить

На пересівання аграрії потребують додатково 7 мільярдів гривень, яких, однак, бракує, зауважує Леонід Козаченко, президент Української аграрної конфедерації. Заміна пшениці кукурудзою, на його думку, збитків не спричинить: 2012 обіцяє дати щедрий врожай кукурудзи.

Експерт прогнозує, що Україна цього року здасть позиції на світовому ринку пшениці. Можливо – із нового врожаю пшеницю не експортуватимуть взагалі.

В поточному році ще буде експорт продовольчої пшениці, а вже із нового врожаю навряд чи експортуватимуть
Леонід Козаченко
«Власне, буде експортний потенціал продовольчої пшениці. Але я думаю, уряд буде робити застереження, будуть якщо не конкретні дії, то попередження про ймовірні обмеження, і трейдери не ризикуватимуть. Тому в поточному році ще буде експорт продовольчої пшениці до травня приблизно, а вже із нового врожаю навряд чи експортуватимуть», – прогнозує Леонід Козаченко.

Більш точний прогноз можливий на початку травня, говорить Леонід Козаченко. За його словами, на внутрішні потреби врожаю вистачить – є резерв: якщо ціна на енергоносії не зміниться, ціна на хліб для українського споживача може зрости максимум на 10%.

Загалом, як повідомляє Reuters, за прогнозом аналітичної компанії «ПроАгро», в Україні зберуть майже 46 мільйонів тон зерна, з них 14 мільйонів пшениці.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG