Доступність посилання

ТОП новини

Янукович і опозиція – поговорити не вийшло


Київ – Президент України Віктор Янукович планує зустрітися у вівторок із керівниками фракцій парламенту та спікером Володимиром Литвином. Натомість опозиція вирішила проігнорувати цю зустріч і наполягає на спілкуванні у форматі Президент-парламентська опозиція, за участі журналістів. На думку експертів, ані влада, ані опозиція насправді не готові до діалогу.

Запланованій зустрічі передувала дискусія між лідером фракції БЮТ-Батьківщина Андрієм Кожем’якіним та представником Президента у парламенті Юрієм Мірошниченком. Андрій Кожем’якін зазначив, що Віктор Янукович ігнорує заклик опозиції провести зустріч.

«На жаль, ми не отримали відповіді від Віктора Федоровича на нашу пропозицію, за підписами керівників двох фракцій, щодо зустрічі з опозицією, а не з представниками всіх фракцій», – зауважив він.

Натомість Юрій Мірошниченко зазначив, що Президент регулярно зустрічається із лідерами фракцій і запрошує лідерів опозиції. За його словами, «небажання сідати за один стіл зі своїми колегами із фракції більшості на зустрічі з Президентом є свідченням неетичної поведінки колег із опозиції».

Політики звикли до підкилимових розмов

Відтак, прес-служба глави держави повідомила, що на запланованій зустрічі Віктора Януковича і голів фракцій обговорюватиметься низка питань, у тому числі порушені у зверненні керівників БЮТ-«Батьківщина» Андрія Кожем’якіна та НУНС Миколи Мартиненка.

Натомість лідери опозиційних фракцій продовжують наполягати на окремій зустрічі із главою держави. Як зазначено у їхній спільній заяві, «опозиція хоче під телекамерами говорити про знищення демократії, зупинення євроінтеграції, політичні переслідування, погіршення соціально-економічної ситуації».

«Ми запропонували формат зустрічі. Дві опозиційні фракції делегують своїх представників – скільки Президент готовий прийняти: чи це шість осіб, чи чотири, чи вісім. І для того, щоб не було тут недомовленостей, в прямому ефірі ми транслюємо таку зустріч», – каже віце-спікер Микола Томенко.

Політолог Володимир Фесенко вважає, що ані влада, ані опозиція насправді не готові до діалогу, а зустріч намагаються використати насамперед для власного піару. За його словами, у цій ситуації «кожен залишається при своїх інтересах».

Володимир Фесенко згадав зустріч усіх політичних сил, організовану свого часу за ініціативою Президента Віктора Ющенка. Проте, як показали подальші події, підписання Універсалу національної єдності не призвело до політичного порозуміння. Натомість підкилимові політичні домовленості інколи бувають цілком результативними, наголошує політолог.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG