Доступність посилання

ТОП новини

Шеф Пентагону зустрівся з керівництвом Киргизстану


Шеф Пентагону Леон Панетта та Секретар Ради оборони Киргизстану Бусурманкул Табалдієв, Бішкек, 13 березня 2012 року
Шеф Пентагону Леон Панетта та Секретар Ради оборони Киргизстану Бусурманкул Табалдієв, Бішкек, 13 березня 2012 року
Міністр оборони США Леон Панетта, який прибув у вівторок до Киргизстану, провів зустріч з лідерами цієї країни, щоб наголосити на важливості для Сполучених Штатів подальшого використання військової бази «Манас», яка має вирішальне значення для зусиль США в Афганістані. Високопоставлений чиновник, який супроводжує Панетту у цій подорожі, повідомив журналістам на умовах анонімності, що США сподіваються на «простір для маневру» у цих переговорах, тобто на додаткові переговори для забезпечення довгострокового контракту з використання бази «Манас», розташованої неподалік від Бішкека.

Офіційний термін оренди бази закінчується в 2014 році. Секретар Ради оборони Киргизстану Бусурманкул Табалдієв, як повідомляють, заявив Леону Панетті, що оскільки Бішкек «виявив готовність» підтримати невійськове використання транзитного центру Манас після 2014 року, «не повинно бути ніякої військової місії» після цієї дати. Президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв заявив, що існування бази далі робить його країну вразливою для удару у відповідь на військові дії США в регіоні.

При цьому, на думку Атамбаєва, «Манас» може стати «центром вантажних перевезень».

Авіабаза «Манас» була створена в аеропорту Бішкека в 2001 році. Вона забезпечує близько 30% від усього обсягу дозаправок в повітрі літаків міжнародної коаліції, що беруть участь в операції в Афганістані.

Прес-аташе посольства США в Бішкеку Крістіан Райт повідомляє, що кінцевою метою поїздки Леона Панетти є Афганістан.
XS
SM
MD
LG