Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Чи будуть покарані за вбивства поліцейські?


Перед смертю 52-річний чоловік розповів, що його били, а потім ґвалтували чотири поліцейські
Перед смертю 52-річний чоловік розповів, що його били, а потім ґвалтували чотири поліцейські
Прага – Слідчий комітет Росії затримав у вівторок у Казані п’ятьох поліцейських за підозрою в убивстві заарештованого. 52-річного Сергія Назарова перевезли 10 березня із поліцейської дільниці на околиці Казані до лікарні з серйозними внутрішніми пошкодженнями. Чоловік заявив про знущання і, незважаючи на негайну операцію, помер. Таких випадків у Росії траплялося і трапляється щодня багато, але на смерть Сергія Назарова, як виглядає, відразу відреагувала російська влада.

Те, що сталося вночі 9 березня в камері ув’язнення поліцейської дільниці Казані, не таке вже й рідкісне явище. Але у цьому випадку є ознаки того, що врешті-решт влада намагається втілити обіцянки про реформування російської поліції.

Факти довкола смерті Сергія Назарова уточнюються, триває розслідування. Цього 52-річного чоловіка зі столиці Татарстану поліція затримала за дрібне хуліганство 9 березня. Наступного дня його перевезли до лікарні зі внутрішніми пошкодженнями. Він встиг розповісти лікарям, що його били на дільниці «Дальній» чотири поліцейські, котрі потім зґвалтували його пляшкою від шампанського. Назарова негайно прооперували, але наступного дня він помер.

Поліція з «Дального» заперечує тортури над Назаровим. Вони кажуть, що цей громадянин уже вшосте потрапляє до них і вів себе й цього разу вороже, ображав поліцію, а потім поскаржився на болі в шлунку, що йому змушені були дати знеболювальну ін’єкцію прямо в камері тимчасового утримання на дільниці. Поліція також заявляє, що сам Назаров завдав собі внутрішніх пошкоджень. Але попередні дані судово-медичної експертизи свідчать, що він не міг завдати собі травм, що призвели до смерті.

Випадок в Казані викликав бурхливу реакцію

Після інформації у пресі про смерть Сергія Назарова з’явилися люди, котрі заявили про загибель їхніх рідних у поліції подібним чином. Так, жінка розповіла про те, що минулого літа у цьому ж відділку «Дальній» в такий же спосіб поліція замордувала її чоловіка, який теж загинув від ґвалтування пляшкою від шампанського.

У випадку з Назаровим реакція влади була негайною. Міністр внутрішніх справ Татарстану Асґат Сафаров зібрав 12 березня нараду керівництва і відразу ж звільнив п’ятьох ймовірних учасників мордування, начальника відділку тимчасово відсторонено від виконання обов’язків. Ще низка працівників міністерства отримали попередження про їхню невідповідність займаним посадам.

«Управління Слідчого комітету відкрило кримінальну справу. Одночасно проводиться службове розслідування, котре очолює заступник міністра. Я особисто буду ставити питання перед Слідчим комітетом і судовими інстанціями про те, щоб цих негідників, якщо цей факт підтвердиться, суворо покарали», – наголосив міністр Асґат Сафаров.

Слідство в Казані повідомило про арешт 5 підозрюваних працівників поліції з «Дальнього». Також надійшли повідомлення з преси (Ґазета.ру), що нібито один із поліцейських уже зізнався у скоєнні тортур над Назаровим.

Спостерігачі не виключають, що негайна реакція може бути ознакою виконання розпоряджень про реформування поліції за президента Дмитра Медведєва, який відходить із посади. У січні за вбивство 15-річного підлітка на поліцейській дільниці Санкт-Петербурга був звільнений з посади керівник місцевої поліції Михайло Суходольский.

За смерть людини наслідки мають бути серйознішими – правозахисники

Але правозахисники вважають, що реакція влади недостатня. Казанське відділення російської правозахисної організації «Агора» вже звернулося до президента Медведєва з вимогою звільнити з посади міністра внутрішніх справ Татарстану Асґата Сафарова.

«Звільнення кількох працівників – стандартна реакція регіональної поліції. Тимчасове відсторонення начальника – це лише тимчасовий крок. За смерть людини наслідки мають бути серйознішими, і ця справа має бути розслідувана в Татарстані до кінця», – зазначив правозахисник Булат Мухамеджанов.

Речник Держдуми від правлячої «Єдиної Росії» Володимир Васильєв уже заявив, що його колеги-депутати підтримують дії керівництва Татарстану і попередив, що реформа поліції потребує багато часу та коштів. Васильєв також наголосив, що весь процес реформування відбувається під детальним контролем ЗМІ.

Втім, подібні випадки тривають. У лютому в іншому відділку поліції в Казані помер заступник директора місцевого залізничного училища Павло Дроздов. Батько Дроздова заявив, що ноги й руки сина були зв’язані, коли він помер, але Слідчий комітет Казані кримінальну справу за цим фактом навіть не відкривав.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG