Доступність посилання

ТОП новини

Не дуже «зелена» енергетика


Протест проти малих ГЕС у Карпатах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Київ – Активісти екологічних та туристичних організацій пікетували будівлю Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Мітингувальники вимагали зупинити будівництво малих гідроелектростанцій у Карпатах.

На думку організаторів акції, мережа малих ГЕС стане причиною екологічної катастрофи у Карпатах. «Це призведе до пересихання русел річок у неповноводні періоди. Риба не зможе мігрувати до місця розмноження через турбіни. Назвати таку енергетику «зеленою» неможливо», – каже заступник голови Національного екологічного центру Олексій Василюк.

Еколог пояснює, що будівництво малих ГЕС – чудова ідея, але використовувати цю технологію можна лише у тих випадках, коли це дозволяють природні умови. Карпатські річки, за його словами, будуть знищені будівництвом малих ГЕС. До того ж, це значно підвищить небезпеку паводків.
Крім того, стверджують організатори акції, будівництво малих ГЕС у Карпатах значно знизить туристичну привабливість регіону.

Карпатським річкам – «труба»?

Командир дружини охорони природи «Зелене майбутнє» Андрій Плига переконаний, що будівництво такої великої кількості ГЕС знищить екосистему карпатських річок.

«Електростанції належать до так званого «дериваційного типу». Що це означає? Частину річки, або навіть річку повністю, беруть в трубу для того, щоб підсилити тиск. Скажімо, на Черемоші має бути збудовано 38 ГЕС – річка фактично буде скута в суцільну трубу», – каже він.
За малі ГЕС відповідає місцева влада

Учасники акції передали офіційне звернення представникові Міністерства енергетики та вугільної промисловості. На їх думку, саме це міністерство могло б спрямувати ідею «малих ГЕС» у правильне русло.

Представник Мінпаливенерго пояснив, що за будівництво малих ГЕС у Карпатах мають відповідати органи місцевої влади.

«Сьогодні Міністерство енергетики та вугільної промисловості не є ні замовником, ні координатором будівництва об’єктів малої електрогенерації», – запевнив Віталій Коваленко, заступник начальника управління стратегічної політики та інвестицій міністерства.

Але він пообіцяв, що звернення детально вивчать і дадуть відповідь.

Паралельно подібні акції протесту відбувались у Верховині, Львові, Тернополі, Ужгороді та Харкові.

За даними Національного екологічного центру, в Карпатах мають збудувати 550 гідроелектростанцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG