Доступність посилання

ТОП новини

СБУ допитує вчених для покращення показників?


На допит до СБУ викликали членів вченої ради Інституту соціології НАН України
На допит до СБУ викликали членів вченої ради Інституту соціології НАН України
Київ – Членів вченої ради Інституту соціології НАН України викликали на допит в СБУ. Як пояснюють у спецслужбі, виклик вчених соціологів на допит до спецслужби пов’язаний із розслідуванням кримінальної справи про розтрату мільйона гривень. Натомість Президент Віктор Янукович назвав неприйнятною практику масових викликів вчених на допити.

Вчений-соціолог Олександр Вишняк, якого викликали на допит 15 березня, в інтерв’ю Радіо Свобода розповів, що СБУ має претензії до діяльності дочірньої структури Інституту соціології.

«СБУ порушило кримінальну справу щодо угоди між Головним управлінням держслужби і Центром соціальних експертиз – приватній структурі при Інституті. Жодний член вченої ради у цьому проекті участі не брав. Але звіт по цьому проекту проходив через вчену раду щодо фахового рівня», – зазначив Олександр Вишняк.

За даними вчених, на допит викликали близько 20 осіб.

Вчена рада як об’єкт зацікавлення

У коментарі Радіо Свобода речник СБУ Марина Остапенко зазначила, що співробітників Інституту соціології викликано на допит як свідків у справі про розкрадання державних коштів.

«Головне слідче управління розслідує кримінальну справу, порушену 15 лютого, за фактом розтрати службовими особами Центру адаптації державної служби до стандартів ЄС Головного управління Держслужби України та дочірнього підприємства Інституту соціології «Центр соціальних експертиз» державних коштів в обсязі майже мільйон гривень шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групи осіб в особливо великих розмірах», – повідомила вона.

Марина Остапенко наголосила, що «мова йде не про склад вченої ради, а про виклик співробітників інституту в рамках розслідування кримінальної справи».

Натомість вчений соціолог Микола Шульга, який сьогодні побував на допиті в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що слідчий цікавився саме роботою вченої ради інституту соціології.

«У мене запитували про роботу вченої ради, який порядок розгляду справ на вченій раді. Це в основному наукові звіти. Як це відбувається, я ознайомив слідчого із технологією роботи вченої ради», – розповів соціолог.

Зі спілкування з колегами у вченого-соціолога Миколи Чурилова також склалося враження, що СБУ, прискіпливо цікавлячись роботою вченої ради Інституту, «бере на себе функції президії Академії наук».

Перед вченими до СБУ викликали викладачів

Вчених та політиків, які порушили це питання в парламенті, обурили також жорсткі формулювання в повістці про обов’язковість явки та можливість примусового приводу.

У свою чергу Президент Віктор Янукович розцінює як непрофесійний підхід випадок виклику на допити в СБУ групи вчених Інституту соціології НАН. В інтерв’ю «Бі-Бі-Сі» він зазначив, що вимагає від Служби безпеки виважених підходів при здійсненні ними своїх службових обов’язків.

Колишній речник голови СБУ, а нині редактор інтернет-сайту «ОРД», який пише про діяльність правоохоронців, Станіслав Речинський зазначає, що зараз активізувалося економічне управління спецслужби, яке, зокрема, розслідує зловживання з боку держслужбовців.
До цього викликали на допит працівників курсів англійської мови, які начебто навчали урядових чиновників
Станіслав Речинський

«До цього викликали на допит працівників курсів англійської мови, які начебто в 2009 році навчали якихось урядових чиновників. Зараз збільшилася роль економічного управління спецслужби – департаменту контррозвідувального захисту економіки України. І таке враження, що вони для покращення показників отакими справами займаються. Дрібниці подібні вишукують», – сказав експерт Радіо Свобода.

За словами Станіслава Речинського, активізація цього напрямку діяльності в роботі СБУ сталася ще за попереднього керівника відомства – першого віце-прем’єра Валерія Хорошковського.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG