Доступність посилання

ТОП новини

Автокатастрофа у Швейцарії – загинуло 28 осіб, із них 22 – діти


У Бельгії, звідки походили більшість школярів, оголосили день національної жалоби
У Бельгії, звідки походили більшість школярів, оголосили день національної жалоби
Автокатастрофа з автобусом, в якому діти та їхні вчителі поверталися з гірськолижних канікул, забрала життя 22 дітей і 6 дорослих. Решта з 52 осіб, що були в автобусі на момент аварії, поранені. Катастрофа сталася в тунелі у швейцарському кантоні Вале. У Бельгії, звідки походили більшість школярів, оголосили день національної жалоби.

Автобус, що віз дітей із двох бельгійських шкіл, котрі поверталися з гірськолижних канікул, на повному ходу врізався у стіну тунелю біля міста Сьєр в кантоні Вале у вівторок близько 9-ї години вечора. Що точно стало причиною катастрофи, слідство ще не встановило. Два водії автобуса були серед тих, хто загинули миттєво. А коли на місце трагедії приїхали поліцейські, то і їх вразили масштаби того, що сталося.
Такого ще ніколи не було, щоб загинуло відразу стільки дітей
Жан-Марі Борнет

«Такого ще ніколи не було, щоб загинуло відразу стільки дітей – 22 дитини, 6 дорослих, 24 поранених. Тут, у поліції Вале, ніхто не може пригадати нічого подібного. Ми тут, у Вале, відчуваємо такий самий біль, що і в Бельгії», – говорить речник поліції Вале Жан-Марі Борнет.

Рятувальні роботи на місці аварії
Рятувальні роботи на місці аварії
День жалоби у Бельгії

Але, звичайно, найбільше звістка про трагедію сколихнула бельгійське суспільство.

«З огляду на масштаб та винятковість цієї трагедії та почуття, які вона викликає, уряд вирішив призначити на сьогодні день національної жалоби», – заявив бельгійський прем’єр-міністр Еліо ді Рупо.

Більшість дітей були бельгійцями, хоча в автобусі було і 10 нідерландців, адже діти походили з прикордонних із Нідерландами районів. Голова бельгійського уряду у середу прибув на місце аварії, а влада Бельгії організовує спеціальні рейси до Швейцарії для батьків і родичів загиблих та поранених.
Ми всі були шоковані. Король, королева, міністр оборони, я сам
Еліо ді Рупо

«Ми всі були шоковані. Король, королева, міністр оборони, я сам – ми всі мали короткі зустрічі з родинами в аеропорту Мельсбрук, щоб висловити їм свою підтримку», – сказав прем’єр-міністр Бельгії Еліо ді Рупо.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG