Доступність посилання

ТОП новини

Жахливий злочин у Миколаєві згуртував громаду


У зґвалтуванні і спробі спалення дівчини підозрюють трьох молодиків, двоє з них – діти колишніх держслужбовців
У зґвалтуванні і спробі спалення дівчини підозрюють трьох молодиків, двоє з них – діти колишніх держслужбовців
У Миколаєві не вщухають акції протесту після того, як кілька молодиків, за даними слідства, зґвалтували, а потім намагалися спалити юну дівчину. 19-річна Оксана Макар вижила і дала перші свідчення. Рішенням суду троє нападників заарештовані. У середу міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко заявив, що двоє з них – діти колишніх державних службовців та пообіцяв притягнути винних до відповідальності. Таке ж доручення Генеральній прокуратурі дав Президент Віктор Янукович. Представники громадськості Миколаєва вважають, що саме їхні протести після подій 10 березня змусили владу діяти.

Новина про зґвалтування і спробу спалення 19-річної мешканки міста Оксани Макар шокувала жителів Миколаєва. Не меншою мірою вразило і те, що двох причетних до злочину осіб, які є дітьми колишніх місцевих високопосадовців, спершу відпустили на підписку про невиїзд.

Акції протесту починалися спонтанно, розповів Радіо Свобода один з її організаторів Юрій Круцилов. Спочатку під обласною прокуратурою 12 березня було лише 7 осіб, а через кілька годин у центрі Миколаєва біля міськради вже зібралося близько 100 людей. Як результат, вважає Круцилов, двох причетних до злочину затримали, а правоохоронні органи почали вести себе зовсім інакше. Якщо, до цього ніхто не приходив до постраждалої і говорили, що вона без свідомості і ніяких експертиз зробити не можна, то після ось цих акцій, як наголошує Юрій Круцилов, у вівторок ввечері вже був слідчий, була судмедекспертиза, дівчину опитали.

Перші дії слідчого, який відпустив на підписку про невиїзд двох причетних до злочину, на переконання Юрія Круцилова, скоріше за все були спробою на місцевому рівні зам’яти цю справу.

За словами матері постраждалої Тетяна Суровицької, коли вона приїхала 11 березня до лікарні, то застала свою доньку при свідомості, хоча представники міліції стверджували протилежне, говорячи, на її думку, неправду.

Громада обіцяє контролювати ситуацію

Справа про резонансний злочин перебуває на особливому контролі Міністерства внутрішніх справ. Міністр Віталій Захарченко у середу висловив переконання, що коли буде з’ясовано, що працівники міліції з причин умисних, розуміючи, що підозрювані скоїли злочин, відпустили їх на підписку про невиїзд, то вони будуть притягнуті до відповідальності.

За свідченням одного із причетних до злочину, Оксана становила для нього загрозу, оскільки могла заявити про те, що сталося в міліцію і тому він вирішив її після зґвалтування задушити, а потім підпалити. Зараз за життя дівчини, у якої обпалено 55 відсотків тіла, борються лікарі. І в цьому їм допомагають небайдужі люди. За словами Юрія Круцилова, було створено банківську картку на ім’я матері постраждалої, на рахунок якої надходять кошти на лікування доньки.

У четвер у Миколаєві збираються провести чергову акцію протесту. За свідченням Юрія Круцилова, місцева громада хоче показати, що і надалі буде контролювати розслідування гучного злочину, а також вимагати відставки міських силовиків. Якщо прокурор і головний міліціонер міста не можуть впоратися із ситуацією, то мають піти зі своїх посад, наголосив Юрій Круцилов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG