Доступність посилання

ТОП новини

Україна має реструктурувати борг перед МВФ, а не рефінансувати – Копилов


Україна має реструктурувати борг перед Міжнародним валютним фондом за надані у 2008-2009 роках кошти, й відповідні переговори вже тривають. Про це повідомив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Вадим Копилов.

За його словами, Україні буде вигідніше реструктурувати борг, ніж рефінансувати його. «Наразі тривають переговори про можливість реструктуризації цього боргу, передбаченого на цей рік», – сказав перший заступник міністра.

Говорячи про термін можливої реструктуризації боргу, Вадим Копилов зазначив, що чим довшим буде цей період, тим вигідніше це для країни. На його думку, може йтися про реструктуризацію боргу на десятирічний період.

«Розумієте, щоб вирішити завдання рефінансування, все-таки щось треба з однієї кишені дістати й перекласти в іншу, й цей час перекладення з однієї кишені в іншу відволікає той чи інший ресурс, а коли йдеться про реструктуризацію – не потрібно нічого діставати, ми просто відсуваємо», – пояснив він.

Цього тижня прем’єр Микола Азаров заявив, що Україна попросить МВФ рефінансувати борг, погашення якого припадає на 2012 рік, новими кредитами в рамках програми stand by. Водночас глава українського уряду заявив, що наразі конкретні переговори про реструктуризацію заборгованості країни перед МВФ не проводяться.

Постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр у Києві в четвер заявив журналістам, що фонд не отримував офіційного звернення з боку українського уряду про реструктуризацію боргу. Він також пояснив, що механізм надання фінансування Україні закріплено в програмі stand by. «Ми не маємо ніяких механізмів для реструктуризації або перенесення платежів», – додав представник МВФ.
XS
SM
MD
LG