Доступність посилання

ТОП новини

Три виміри людського тіла та нові ліки проти інсульту


Наука не зупинилася на можливостях прокату фільмів у тривимірному просторі. Відтепер цей ефект прийшов до медицини. Лікарі зможуть лікувати хвороби, вивчаючи їх у тривимірних моніторах. Про це повідомляє американська телемережа Fox News, посилаючись на учених із медичного коледжу в Нью-Йорку.

Нова технологія має назву «CAVE». Вона створює тривимірні проекції зображень, які дозволяють науковцям спостерігати зсередини за молекулярною структурою клітин, ба навіть частин людського тіла. Ніколи раніше лікарі не могли бачити внутрішні органи чи клітини у реальному тривимірному вигляді.

Науковці вважають, що цей винахід дозволить розуміти і визначати лікування різних захворювань, які знаходяться у місцях, недоступних для прямого наближення, наприклад всередині людського мозку.

«Ви можете спостерігати за тим, як розташовані протеїни у просторі клітини i які протеїни об`єднуються разом за різних умов і протягом різного часу в різних місцях клітини. Ви практично перебуваєте в середині самої клітини», – каже голова департаменту фізіології та біофізики нью-йоркського коледжу Гарел Венстайн.

За словами іншого науковця, доктора-офтальмолога Шілард Кісс, результати рентгену або томографії дають площинну картину, яка фактично має лише часткове зображення. Натомість, тривимірний підхід дає повну картину дослідження і процесу лікування.



Ліки проти інсульту

Британський журнал New Scientist повідомляє про істотний прорив у лікуванні однієї із найважчих хвороб – інсульту. В багатьох випадках інсульт має летальний результат. Велика частина людей, які пережили інсульт, перетворюється на калік. Брак кисню у мозку людини практично вражає його функції і може призвести до фатального результату.

Група канадських науковців із Торонто застосувала спеціальний препарат PSD-95, який стримує процес загибелі клітин мозку внаслідок кисневого голоду, спричиненого інсультом. У лабораторних умовах тварини, яким давали винайдені ліки через годину після інсульту, мали наполовину менше зруйнованих клітин, ніж ті, які не отримували цього медикаменту.

Протягом 30 днів після інсульту під дією медичного препарату вдалося зберегти аж до 70 відсотків клітин більше, ніж у випадках, на які не поширювалось лікування. Винайдений лік також продемонстрував дуже позитивні результати під час перших трьох критичних годин після інсульту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG