Доступність посилання

ТОП новини

Cіллю, якою взимку посипають дороги, у Польщі солили м’ясо і сири


Скандал набув величезного резонансу, але список підприємств, які використовували неїстівну сіль, засекречений
Скандал набув величезного резонансу, але список підприємств, які використовували неїстівну сіль, засекречений
Варшава – У Польщі нечуваний продуктовий скандал. Тривалий час польські підприємства харчової промисловості використовували неїстівну промислову сіль, яку їм продавали шахрайські фірми. Справа набула величезного резонансу, але список підприємств, які використовували неїстівну сіль, засекречений. Польська влада твердить, що ці підприємства не можна карати, бо вони самі стали жертвами злочинців.

Шахрайські схеми розкрили журналісти телебачення TVN 24. Результат тривалого журналістського розслідування приголомшив пересічних поляків. Виявилося, що три польські фірми впродовж кількох років торгували тисячами тонн неїстівної солі, запевняючи покупців, що ця сіль кухонна.

Услід за журналістами на територію підприємств, які торгували такою сіллю, ввійшли правоохоронці. Справою зайнялися Центральне бюро розслідувань та прокуратура в місті Познані.

Жирний «навар» на дешевій солі

Шахраї купували дешеву промислову сіль, пакували її у відповідні упаковки й перепродували вдесятеро дорожче. За словами речника познанської поліції Анджея Боров’яка, частину цієї солі продавали в упаковках, на яких була назва одного з польських солевидобувних підприємств. Як каже Боров’як, промислова сіль відрізняється від кухонної тим, що у ній багато неїстівного сульфату натрію. Таку сіль, повідомив речник поліції, використовують для зимового посипання доріг, виготовлення фарби, а також для вичинки шкіри.

Технічна сіль під виглядом їстівної потрапляла до оптових покупців, а також до м’ясо- і рибопереробної промисловості, на молокозаводи та до пекарень. За попередніми даними поліції, шахрайські фірми заробляли приблизно 6 мільйонів злотих за рік, тобто півтора мільйона євро. «Щомісяця ці фірми купували приблизно тисячу тонн цієї технічної солі і приблизно таку кількість щомісяця ці три фірми продавали», – повідомив Анджей Боров’як.

Технічна і «нешкідлива»?

Як встановили польські експерти, у промисловій солі, якою торгували шахрайські фірми, виявлені діоксини та інші токсичні елементи. Втім, як твердить, посилаючись на експертів, окружна прокуратура в Познані, вміст цих шкідливих речовин у технічній солі незначний.

«Беручи до уваги насиченість технічної солі цими елементами, як і кількість солі, яку людина вживає впродовж дня, можна ствердити, що в організм людини потрапляє мізерна кількість таких елементів, така доза не становить безпосередньої загрози для життя і здоров’я людини», – заявила прокурор Маґдалена Мазур-Прус.

Засекречений список і чергова афера

Заспокоюючи споживачів, польська влада, проте, не хоче оприлюднити список фірм, які використовували технічну сіль. На запитання журналістів, чим зумовлена така секретність, відповідав міністр сільського господарства Марек Савіцький. «Підприємства, які використовували цю сіль, стали жертвами шахраїв, не вони скоїли злочин. До тих пір, поки ми вважаємо, що вони жертви, їх не можна подвійно карати», – зазначив міністр.

Хмизу у вогонь польського продуктового скандалу підкинула новина про чергову аферу, пов’язану з неїстівними додатками. Правоохоронці виявили два підприємства, що виготовляли яєчний порошок із непридатних для їжі матеріалів. Яєчний порошок додають до макаронів, морозива, шинок, паштетів і кондитерських виробів. На даний момент польські правоохоронці з’ясовують, куди саме потрапляли продукти з таким псевдопорошком і чи йшли вони на експорт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG