Доступність посилання

ТОП новини

Угорщині наразі «не світить» євродопомога на 2013 рік


Угорщина – У 2013 році Угорщина недоотримає майже півмільярда євро матеріальної допомоги, якщо у році поточному перевищить 3-відсотковий дефіцит бюджету. Про це угорську делегацію жорстко попередили на останньому засіданні Ради міністрів фінансів ЄС у Брюсселі.

Після тригодинної і вкрай гострої суперечки міністрів фінансів 13 березня угорський уряд отримав один місяць на роздуми. За цей час він має скоригувати бюджет країни. Інакше Угорщині недодадуть півмільярда євро матеріальної допомоги. Наступного року ці гроші могли б піти на добудову 4-ї лінії будапештського метро, дотування громадського транспорту та втілення різноманітних регіональних проектів.

Угорщина є першою країною з-поміж 27-ми членів Євросоюзу, щодо якої можуть ужити суворі фінансові санкції за порушення бюджетної дисципліни. Колишній комісар Єврокомісії з податкової політики, а нині заступник голови опозиційної партії угорських соціалістів Ласло Ковач, таке рішення вітає.

«У листопаді минулого року комісар Єврокомісії з питань фінансів Оллі Рен попередив 5 країн, членів Євросоюзу, серед них і Угорщину, що вони мають проблеми з дотриманням 3-відсоткового порогу бюджетного дефіциту, – нагадав відомий угорський політик. – А все тому, що вони не врахували свого часу реконмендації ЄС. Чотири країни скоригували свої національні бюджети, а Угорщина – ні. І дарма, що у 2011 році бюджетний дефіцит у нас за багато років нарешті не перевищував 3 відсотки, але втримати його не реально, тому що загрозливі цифри «збивали» одноразовими заходами, а тут потрібні структурні зміни».

Ласло Ковач вважає, що Євросоюз не має наміру якимось чином покарати Угорщину. Йдеться тільки про відповідне нагадування грати за встановленими в європейському клубі країн правилами.

Економіст Карой Лорант вбачає в рішенні міністрів фінансів ЄС щодо Угорщини протистояння між групами держав із слабшою та сильнішою економіками.

«Суперечка навколо Угорщини, з одного боку, об’єднала членів ЄС зі Східної та Південної Європи, солідарними з нами, та Швецію з Англією, з іншого, які не вітають посилення контролюючих позицій Німеччини та деяких інших, що одними з перших у Євросоюзі запровадили в себе 3-відсотковий поріг бюджетного дефіциту і переконують решту членів клубу, що потрібно чинити саме так, бо інакше будуть введені санкції», – зазначив економіст.

Санкції – не самоціль

Провідний науковець Інституту міжнародних відносин Угорщини Золтан Ґабік висловив жаль, що брюссельські чиновники спромоглися в санкціях проти Угорщини змішати політику з економікою.

«Це чисто політичне рішення Європейського Союзу, ноги якого «ростуть» з інших подібних нарад і форумів європейських інституцій. Шкода, що політика зараз щораз більше поширюється і на постанови Єврокомісії фінансового характеру», – зауважив Золтан Ґабік, маючи на увазі різкі випади європейських політиків ліво-ліберального толку на адресу консервативного уряду Віктора Орбана.

Однак міністр економіки Угорщини Дьєрдь Матолчі, який брав участь у засіданні міністрів фінансів Євросоюзу у вівторок, не бачить у рішенні цієї наради загрозу інтересам Угорщини. Навпаки, угорська делегація готова до компромісу в переговорах із ЄС. Намір домовлятися з Єврокомісією в цьому питанні, але тільки за певних поступок, у Будапешті підтвердив і представник угорського уряду Андраш Ґіро-Сас.

Між тим, головуюча на засіданні міністр фінансів Данії Марґрете Вестаґер наголосила на тому, що санкції проти Угорщини будуть одразу скасовані, якщо до 22 червня поточного року Будапешт застосує необхідні заходи зі зменшення бюджетного дефіциту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG