Доступність посилання

ТОП новини

Близько 2 тисяч киян вийшли на захист Пейзажної алеї


Близько двох тисяч киян сьогодні вийшли на захист Пейзажної алеї від чергової спроби її забудови.

За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, мітинг та вистава вуличного театру і музикантів відбулися під гаслами «Ні – забудові Пейзажної алеї!», «Захистимо старий Київ від забудови!». Також кияни тримали плакати із назвами історичних місць Києва та зелених зон, уже зруйнованих при побудові нових офісних центрів та житла.

Учасники мітингу зібрали понад півтори тисячі підписів на захист від забудови Пейзажної алеї та загалом буферної зони Національного заповідника «Софія Київська». Також громадські ініціативи «Збережи старий Київ» та «Ми – кияни!» звернулися до чиновників різних рівнів з вимогою перевірити законність виділення ділянок землі для подальшої забудови поблизу Софії Київської, Києво-Печерської лаври, на Парковій алеї та набережній Дніпра.

Перед початком мітингу громадськості Пейзажну алею відвідав голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов. Він запропонував висадити вздовж алеї сквер і посадив перше дерево. Олександр Попов закликав київську громаду взяти участь у обговоренні питань, які стосуються розвитку міста та збереження його історико-культурних пам’яток.

«Ми домовилися з киянами винести питання про ситуацію довкола Пейзажної алеї, і маємо намір зустрітися тут, на алеї, вранці 7 квітня, щоб визначити наші подальші дії», – заявив Попов.

13 березня Вищий адміністративний суд України скасував рішення Апеляційного адмінсуду про заборону будівництва на Пейзажній алеї. Таким чином, на місці скверу і дитячого майданчику на алеї дозволено будівництво багатоповерхового будинку на замовлення МЗС.

Напередодні міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що ситуацію необхідно врегулювати таким чином, щоб були задоволені всі сторони цього конфлікту.

Територія Пейзажної алеї у Києві належить до буферної зони об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – Софії Київської.
XS
SM
MD
LG