Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів стає «сильнішою»


Віктор Янукович на з’їзді Партії регіонів
Віктор Янукович на з’їзді Партії регіонів
Київ – Віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко став заступником голови Партії регіонів. Про це було оголошено на ХІІІ з’їзді Партії регіонів, який відбувся у Києві. Перед цим Сергій Тігіпко схвалив рішення про розпуск очолюваної ним партії «Сильна Україна» та закликав її членів ставати регіоналами. Регіонали не виключають, що віце-прем’єр зможе очолити їхню партію. Не виключає цього і сам Сергій Тігіпко.

З’їзд Партії регіонів відкрив її почесний голова – Президент Віктор Янукович. У своїй промові він вкотре гостро розкритикував попередників і розповів про успіхи влади чинної. «Ми зупинили і розбрат і безвідповідальність», – наголосив глава держави.

Разом із цим він визнав, що «в суспільстві посилюються сумніви щодо наших дій». З огляду на це, він закликав прискорити реформування та водночас наголосив, що «люди не повинні потерпати від реформ». Також Президент повідомив соратникам, що вибори мають пройти у чесній боротьбі.

Тігіпко придивляється до крісла Азарова

Хоча на з’їзді були присутні перші посадові особи, найбільша увага була прикута до віце-прем’єра Сергія Тігіпка. На відміну від інших високопосадовців, він охоче роздавав коментарі в кулуарах та фотографувався з делегатами.

Пояснюючи журналістам, чому з’їзд «Сильної України» був закритим, Сергій Тігіпко зазначив, що там обговорювалися суто технічні питання.

«Як це? Ви ж ухвалювали таке дуже небуденне рішення, як самоліквідація партії!» – перепитало Радіо Свобода.

«А всі обговорення у нас пройшли перед цим», – запевнив Сергій Тігіпко. За його словами, майже всі обласні організації погодилися на злиття із Партією регіонів.

Тим часом, делегати з’їзду одностайно вітали злиття очолюваної ним «Сильної України» із Партією регіонів. Неофіційно робилися припущення, що невдовзі Сергій Тігіпко зможе навіть очолити «партію влади». Мовляв, усе залежатиме від того, наскільки вдало віце-прем’єр реалізує соціальні ініціативи президента. Адже, як згодом зазначив голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов, саме реалізація соціальних ініціатив Президента дає можливість перемогти на парламентських виборах.

Між тим, коли після з’їзду Миколу Азарова запитали, чи не боїться він, що Сергій Тігіпко його «підсидить», прем’єр назвав запитання провокаційним і роздратовано зазначив, що «нас не вдасться зіштовхнути лобами». Натомість сам Сергій Тігіпко не виключає, що може очолити Партію регіонів. Хоча й не впевнений, що це може статися вже цього року.

Утім, політичний експерт Вадим Карасьов сумнівається в тому, що виходець із Дніпропетровська може очолити «донецьку» партію. На його думку, Сергій Тігіпко обрав ризикований шлях, адже, у разі поразки на парламентських виборах, саме його можуть зробити цапом-відбувайлом.

Делегати захвалили Президента

Виступаючи на з’їзді, промовці одностайно схвалювали нову соціальну політику Президента та наголошували на її важливості. Керівники облдержадміністрацій (а водночас – і обласних осередків Партії регіонів) у своїх промовах приділили чимало уваги тому, як завдяки Президентові реалізовуються соціальні проекти.

До речі, більшість промовців – Прем’єр-міністр Микола Азаров, голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, очільники сумської та дніпропетровської облдержадміністрацій Юрій Чмир та Олександр Вілкул, а також головуючий на з’їзді перший заступник голови партії Володимир Рибак – промовляли російською.

Дещо вирізнявся виступ спікера Верховної Ради Володимира Литвина, який прийшов привітати регіоналів. Він застеріг «партію влади» від людей, які ділять регіони та й самих українців на два сорти.

Всупереч очікуванням, регіонали так і не визначилися із керівником свого виборчого штабу. За словами Миколи Азарова, це зроблять ближче до початку передвиборної кампанії. Утім, тема парламентських виборів була на з’їзді однією з головних.

«Ми не маємо наміру задовольнятися малим, прагнучи отримати відносну перевагу над нашими опонентами. Наша задача масштабніша – завоювання парламентської надійної більшості», – звернувся до одно партійців голова партії регіонів прем’єр Микола Азаров.

«Ми переможемо, тому що у нас просто іншого виходу немає», – зазначила, звертаючись до Президента, заступник голови Київської облдержадміністрації Тетяна Подашевська.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG