Доступність посилання

ТОП новини

Україна посіла 12-е місце в рейтингу експортерів озброєнь СІПРІ 2011 року


Обсяг експорту Україною основних видів озброєнь у 2011 році, за даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження миру (СІПРІ), становив 484 мільйони доларів.

Згідно з даними інституту, за цим показником Україна посіла 12-е місце у світовому рейтингу експортерів озброєнь СІПРІ, або ту саму позицію, що й у 2010 році.

Трійку лідерів світового рейтингу СІПРІ у 2011 році очолили США з експортом у майже 10 мільярдів доларів, друге місце в Росії, третє місце у Франції. За підсумками останніх п’яти років (2007-2011 роки) Україна, за оцінками СІПРІ, також посідає 12-е місце.

Тим часом, як зазначають експерти, оцінки СІПРІ не повною мірою відображають обсяги передання озброєнь експортерами світового ринку озброєнь, враховуючи, що у своїй методиці СІПРІ використовує так званий індекс «тренд-індикатор».

Відповідно до цієї системи для аналогічних типів озброєнь використовується однакова вартісна оцінка, дані розглядаються тільки за п'ятьма категоріями «основних озброєнь». Водночас не враховуються постачання комплектуючих, де в українських експортерів сильні позиції.

Згідно з даними, озвученими керівництвом держкомпанії «Укрспецекспорт» на початку лютого, виручка держкомпанії та її дочірніх підприємств від експортно-імпортних операцій у 2011 році становила більше 1 мільярда доларів, що на 5,2% більше ніж у 2010 році.
XS
SM
MD
LG