Доступність посилання

ТОП новини

За мовну обіцянку Януковича в парламенті голосів немає – Єфремов


Київ – Партія регіонів не знає, де взяти 300 голосів, необхідних для того, щоб реалізувати ідею Президента Віктора Януковича про введення російської мови як другої державної в Україні. Про це заявив керівник фракції пропрезидентської політичної сили Олександр Єфремов. Таких можливостей не вбачають і в опозиції, де вважають цю ідею наслідком браку конструктивних економічних ідей. Тим часом експерти відзначають, що влада невдало намагається маніпулювати виборцями.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов вважає, що у Верховній Раді немає достатньої кількості депутатів, готових проголосувати за зміни до Конституції з цього питання.
На першому етапі внесення такого документа треба зібрати 300 голосів у парламенті
Олександр Єфремов

«Що стосується питання державної мови, то, згідно з чинною процедурою, на першому етапі внесення такого документа треба зібрати 300 голосів у парламенті. Якщо чесно, працюючи кожного дня у парламенті, я цих голосів не бачу», – сказав Єфремов.

У свою чергу голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив: «На сьогоднішній день жодного законопроекту з цього приводу немає. Якщо, навіть, йти за логікою внесення змін до Конституції – потрібно дві сесії», – наголосив Литвин.

Янукович згадав про двомовність, бо йому нічого запропонувати – Тимошенко

Президент Віктор Янукович перед виборами згадав про двомовність, бо йому просто нічого запропонувати людям. Про це заявила лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, яка перебуває у Качанівській виправній колонії, повідомили у прес-службі партії. А заступник голови Верховної Ради, обраний до парламенту за списком БЮТ, Микола Томенко нагадав, що для запровадження другої державної мови потрібне рішення не лише депутатів, а й виборців.
Питання двох державних мов можна вирішити не лише поданням 300 депутатів, а й затвердженням всеукраїнським референдумом
Микола Томенко

«Те, що Голова Верховної Ради говорив, він говорив правильно. За виключенням того, що за 156 статтею конституції питання двох державних мов можна вирішити не лише поданням 300 депутатів, не лише двома голосуваннями, а й затвердженням всеукраїнським референдумом», – зауважив Томенко.

Виборці не повірять у щирість регіоналів щодо мовного питання – Матвієнко

Якщо Єфремов, роблячи свою заяву, натякав російськомовним виборцям на те, що кількість депутатів від Партії регіонів у Верховній Раді слід збільшити, то він обрав неефективну передвиборчу технологію, відзначив у коментарі для Радіо Свобода політолог Костянтин Матвієнко.
Виборці, які відчувають інфляцію, дорожнечу, злочинність, величезний обсяг соціальних негараздів, не повірять у щирість Партії регіонів
Костянтин Матвієнко

«Таке звернення до виборців не може бути ефективним з точки зору виборчих технологій. Навпаки, виборці, які відчувають інфляцію, дорожнечу, злочинність, величезний обсяг соціальних негараздів, не повірять у щирість Партії регіонів щодо мовного питання», – зазначив Матвієнко.

Партія регіонів не спроможна реалізувати ідею введення другої державної, зокрема, через можливість потужного збурення у суспільстві, яке стало помітним після однієї лише заяви Віктора Януковича, додав Костянтин Матвієнко.

Президент Віктор Янукович в інтерв’ю російському виданню, напередодні візиту до Москви, заявив, що Україна найближчим часом ухвалить закон про дві державні мови – українську і російську.

«У цьому зацікавлена Україна, в цьому зацікавлені люди, в цьому зацікавлене населення, яке розмовляє в основному двома мовами – українською та російською», – зазначив Янукович.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG