Доступність посилання

ТОП новини

КСУ дозволив держслужбовцям і народним депутатам володіти корпоративними правами


Конституційний Суд України визнав неконституційною заборону для держслужбовців і народних депутатів брати участь у загальних зборах підприємств або організацій, які мають на меті отримання прибутку. Це випливає з рішення суду, ухваленого 13 березня й оприлюдненого у вівторок.

Водночас Конституційний Суд підтвердив конституційність заборони для осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, входити до складу органів управління підприємства або організації, що мають на меті отримання прибутку.

У тексті рішення йдеться про те, що зазначені особи, «як і інші фізичні та юридичні особи, мають право володіти, управляти та розпоряджатися своєю власністю, зокрема з метою отримання та реалізації корпоративних прав».

У відповідь на запитання, як розділити права громадянина та посадової особи, суддя-доповідач у цій справі Юрій Баулін заявив: «У преамбулі рекомендацій Кабінету міністрів Ради Європи зазначається, що хоча публічні службовці й мають особливі права та обов’язки для виконання функції держави, проте вони є громадянами, й тому за ними треба визнавати ті самі права, що й за іншими громадянами».

Із поданням із цього питання до Конституційного Суду раніше звернулися 53 народні депутати, зокрема, від фракції Партії регіонів.
XS
SM
MD
LG