Доступність посилання

ТОП новини

Новруз: свято весни з політичним підтекстом


Мільйони людей у світі відзначають свято весни. Новруз чи Навруз походить з Ірану і святкується вже близько трьох тисяч років – нині переважно у регіонах, які свого часу належали до кількох перських імперій, а ще після появи ісламу його відзначають і прихильники деяких течій ісламу, хоча інша частина мусульман відкидає, – загалом на територіях від Середньої Азії до Близького Сходу, від Кавказу до Південно-Східної Європи. Корені Новрузу набагато давніші, ніж традиції ісламу. Це свято землеробів, що прославляє народження «нового дня». Це весняне рівнодення, астрономічний початок весни. Свято включене до списку культурної спадщини ЮНЕСКО, а 21 березня проголошено ООН Міжнародним днем Новрузу. Хоча пересічні люди мало про це замислюються, беручи участь у гуляннях, у багатьох країнах Новруз також має політичний підтекст.

Україна

Свято весни в Криму називають Навруз, там живе найбільша в Україні громада тюрків-мусульман, яка його традиційно відзначає. У ці дні в багатьох кримських мечетях, підпорядкованих місцевому Муфтіяту, читають молитви, просячи урожаю, достатку і здоров’я. Разом з тим, як повідомляє кримський кореспондент Радіо Свобода, нечисленні автономні мусульманські громади, які орієнтуються на арабський світ, не тільки не святкують, але й публічно засуджують відзначення
Наврузу.

Попри це, 20-21 березня у багатьох кримських населених пунктах проводять народні гуляння, готують солодощі, зокрема, шербет-халву, і печуть кобете (пироги з м’ясом). У Сімферополі в Кримськотатарському театрі і Кримському індустріально-педагогічному університеті проводять святкові концерти національної музики і танцю.

У Меджлісі повідомили, що цього року через фінансову кризу уряд автономії вперше не фінансуватиме святкові заходи, але Республіканський комітет у справах національностей і депортованих громадян АРК Криму допомагає «організаційно і методично».

Крім кримськотатарської громади, Навруз на півострові відзначають казанські татари, башкири, азербайджанці та інші етнічні групи тюркського походження.

Іран

Іран є батьківщиною Новрузу і саме цей день є першим днем іранського календаря. Свято так глибоко вкорінене в іранських традиціях, ще з часів зороастрійської релігії, що його не змогли заборонити навіть під час ісламської революції 1979 року. В країні протягом Новрузу шість днів офіційних свят, а школи закривають на канікули на два тижні.

Ставлення іранського духовенства до Новрузу неоднозначне. Верховний лідер аятола Алі Хаменеї не раз заявляв, що Новруз не має релігійних основ і призводить до моральної корупції. Тим не менше, він став першим, хто привітав співвітчизників зі святом.

Президент Ірану використовує Новруз, щоб зміцнити свій імідж. Минулого року Махмуд Ахмадінеджад запросив на святкування Новруза президента сусідньої Вірменії, а цього року сам поїхав до Таджикистану, разом із президентом Афганістану, щоб там взяти участь у святі.

Так само, як і Ахмадінеджад, тисячі іранців вирушають до сусідніх країн, переважно до Вірменії та Азербайджану, щоб гарно провести час і відчути більшу свободу.

Курди

Для понад 30 мільйонів курдів, які живуть у Туреччині, Іраку, Ірані і Сирії, Новруз є символом боротьби за національні права. У Туреччині, і представники офіційно визнаної курдської меншини, і войовнича Робітнича партія Курдистану, закликали до проведення масштабних демонстрацій 21 березня.

Туреччина дозволила святкування Новрузу лише в 2000 році під тиском Європейського Союзу. Курдською мовою свято називають Неуроз, але турецька влада називає його по-своєму – Невруз – і твердить про його турецькі корені.

Іракські курди протягом десятиліть зазнавали утисків, але навіть Саддам Хусейн не наважився заборонити свято. День Новрузу, 21 березня, він проголосив «днем дерева».

Тепер відновити Новруз обіцяє і президент Сирії Башар Асад, проти якого вже рік не вщухають масові виступи. Асад заборонив Новруз, як синонімом курдського сепаратизму, ще 1963 року, коли прийшов до влади.

Афганістан

В Афганістані Новруз відновили після падіння режиму талібів у 2001 році. Навіть під час їхнього правління, незважаючи на офіційну заборону, багато афганців святкували Новруз потайки вдома. Повстанці, які досі воюють з центральною владою в Кабулі, закликають афганців утримуватися від відзначень. Під час масових зібрань на честь Новрузу в столиці Кабулі і Мазар-і-Шаріфі на півночі Афганістану сили безпеки перебувають у стані підвищеної боєготовності через можливі бомбові напади.


Азербайджан

В Азербайджані президент з нагоди Новрузу взяв участь у великому святкуванні. Ільгам Алієв запалив святковий вогонь, а перед тим брав участь у змаганні з биття яєць, місцевій традиції. Цього року, як і раніше, Алієв виграв.

В усіх державах Центральної Азії Новруз є офіційним святом, щоправда різної довжини. Також це нагода для лідерів продемонструвати своє значення. Так, наприклад, президент Узбекистану Іслам Карімов сам вирішує, коли починати святкувати.

США про Новруз

Як свідчення зростаючої міжнародної політичної ваги Новрузу Сполучені Штати, починаючи з 2009 року, щороку шлють свої привітання з нагоди свята. Цього разу президент Барак Обама згадав, що відносини між США та Іраном напружені. Але, сказав він, немає ніяких підстав, щоб США й Іран були відокремлені одне від одного. У зверненні з нагоди Новрузу Барак Обама також заявив, що Сполучені Штати «прагнуть діалогу» з іранським народом, і закликав Тегеран припинити блокувати доступ своїх громадян до інформації.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG