Доступність посилання

ТОП новини

КСУ полегшив життя депутатам і держслужбовцям (огляд преси)


Київ – Те, що в розвинутих країнах давно є нормою, в Україні прижитися ніяк не може. Уже до 1 квітня цього року чиновники мали задекларувати свої витрати й витрати своїх родин, звітувати про придбання нерухомості й транспортних засобів, а також будь-яких предметів вартістю понад 150 тисяч гривень. Проте, як інформує газета «День», учора Конституційний Суд полегшив життя депутатам і держслужбовцям, визнавши це положення закону неконституційним. Прикметно, що ініціювали подання до Конституційного Суду, зокрема, ті, хто й ухвалював цей закон, – представники Партії регіонів, наголошує видання.

Уряд подав до парламенту законопроект «Про об’єднання територіальних громад», який дозволить сільським та селищним громадам збільшити свою територію та об’єднати бюджети. Це потрібно, бо адміністративно-територіальний устрій України є надто подрібненим, вважають автори законопроекту. Більше про переваги та недоліки законопроекту розповідає «Газета по-українськи» в статті «Територіальної реформи не хочуть 70 відсотків сільських голів».

Кабмін заявляє про намір активно залучати інвесторів і технології для видобутку сланцевого газу. Однак, як пишуть «Економічні відомості», прагненню уряду заважають на місцях, відмовляючись видавати дозволи на розробку покладів, оскільки чинна система розподілу податків ігнорує інтереси регіонів та їхні соціальні потреби. Конкретніше – йдеться в статті «Місцеві вимагають долю».

Ситуація в українській економіці може призвести до обвалу гривні. Ще місяць тому експерти «Ізвєстій в Україні» були впевнені, що Нацбанку вдасться весь рік утримувати курс на рівні 8 гривень за долар. Але вже сьогодні дехто з фахівців говорить про можливе знецінення національної валюти аж до 14 гривень за долар. Серед причин можливої різкої інфляції називають можливість реструктуризації боргу перед МВФ та постійне скорочення золотовалютних резервів Нацбанку.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG