Доступність посилання

ТОП новини

Діалог із церквами: Янукович хоче випередити Брюссель


Київ – На 21 березня запланована зустріч Президента Віктора Януковича із членами Всеукраїнської Ради Церков. З огляду на це релігійні діячі навіть відклали запланований раніше на цей день візит до Брюсселя, де у них мала б відбутися зустріч із керівниками Євросоюзу. Хоча в Адміністрації Президента запевняють, що зустріч Януковича є плановою, експерти припускають, що влада таким чином намагається нашвидкуруч внести правки в свою церковно-релігійну політику.

Радник Президента із гуманітарних питань Ганна Герман запевнила Радіо Свобода, що подібні зустрічі відбуваються регулярно у дні Великого посту.

«Говоритимемо про те, як розбудовувати громадянські свободи в Україні, як взаємодіяти, об’єднувати зусилля Церкви і держави, щоб люди могли вільно відвідувати будь-який храм. Це традиційна зустріч, яку Президент проводив у час Великого посту минулого року. Домовилися, що це буде традиційна зустріч», – наголосила вона.

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що порядок денний зустрічі формують в Адміністрації Президента.

«Для чого Президент нас збирає, я не знаю. Ну, а питання порушимо, які по ходу зустрічі виникнуть», – зауважив він.

Влада стала уважнішою до всіх конфесій

Раніше на 21 березня був запланований візит делегації Всеукраїнської Ради церков до Брюсселя, де мали б відбутися зустрічі із президентом Європейської ради Германом Ван Ромпеєм, європейським комісаром із питань розширення і політики добросусідства Штефаном Філе, верховним представником ЄС із закордонних справ Катрін Аштон та іншими високопосадовими представниками Євросоюзу. Проте, як запевнив Радіо Свобода голова Об’єднання іудейських релігійних організацій України Яків Дов Блайх, ця зустріч уже неодноразово переносилася, її вирішили перенести ще раз.

«Треба розуміти, що немає жодної державної організації, подібної до Всеукраїнської ради церков, яка б представляла інтереси близько 90% населення України. Мені здається, що Президент порушуватиме питання, які зацікавлять і нас, і державу», – розповів Яків Дов Блайх.

Між тим, релігієзнавець Андрій Юраш схильний вважати, що зустріч між членами ради церков та главою держави готувалася нашвидкуруч.

«Думаю, що будь-які зустрічі з Президентом, які не пов’язані зі стихійним лихом, готуються дуже і дуже задовго, – зазначає експерт. – І буквально за один-два дні зібрати очільників основних релігійних організацій в Україні, знаючи, що в них є квитки і програма перебування в Брюсселі, навряд чи тут можна зауважити абсолютну випадковість».

Андрій Юраш припускає, що подібним чином влада намагається обговорити проблемні питання в церковно-релігійному житті раніше, ніж їх почнуть обговорювати в Європі. Адже від приходу Віктора Януковича до влади була помітною прихильність глави держави лише до однієї з православних конфесій. Тепер відбувається еволюція церковно-релігійної політики Януковича, наголошує експерт.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG