Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН ухвалила заяву щодо Сирії


Рада безпеки ООН ухвалила заяву голови Ради безпеки щодо Сирії на підтримку пропозицій спеціального посланця ООН і Ліги арабських держав до Сирії Кофі Аннана щодо припинення насильства в цій країні.

Заява попереджає про можливі «подальші кроки», якщо Сирія не виконає мирний план із шести пунктів, серед яких негайне припинення вогню, початок діалогу між владою президента Сирії Башара аль-Асада і організаціями опозиції, і безперешкодний доступ для гуманітарних працівників.

Заяву зачитали як ухвалену без голосування по тому, як до визначеного терміну ніхто з членів Ради безпеки не висловився проти.

За повідомленнями західних дипломатів, текст заяви пом’якшили, щоб не викликати невдоволення Росії, яка раніше разом із Китаєм уже заветувала два проекти резолюцій Ради безпеки щодо Сирії.

Росія напередодні заявила, що могла б підтримати заяву чи й навіть резолюцію за умови, що такий документ не буде ультиматумом сирійській владі.

Заяви голови Ради безпеки, на відміну від резолюцій, не мають обов’язкової сили й ухвалюються в разі, коли через незгоди між членами Ради безпеки неможливо ухвалити резолюцію.

За оцінками ООН, протягом року від початку протестів у Сирії проти авторитарної влади країни загинули понад вісім тисяч людей.
XS
SM
MD
LG