Доступність посилання

ТОП новини

Інсулін та ліки від гіпертонічної хвороби «за урядовою ціною»


Увесь перелік препаратів, які матимуть фіксовану ціну, поки що не оприлюднюють
Увесь перелік препаратів, які матимуть фіксовану ціну, поки що не оприлюднюють
Київ – Із 1 травня уряд України запроваджує граничні ціни на інсулін та ліки від гіпертонічної хвороби. Про це в середу на засіданні Кабінету Міністрів заявив прем’єр Микола Азаров. Перелік препаратів, які матимуть фіксовану ціну, поки що не оприлюднюють, але обіцяють зниження їхньої вартості щонайменше на чверть. Аптекарі прогнозують дефіцит.

Пенсіонерка з Києва Раїса Іванівна уже понад 10 років живе з діагнозом «гіпертонія». Цю хворобу вилікувати повністю не можна. Жінка каже, що за допомогою ліків їй вдається підтримувати нормальний тиск, і наголошує, що українські аналоги їй не допомагають.

«Був період, коли я намагалася користуватися ліками українського виробника, але вони не були ефективні. Потім лікар-кардіолог призначила мені інші ліки. Я купую ліки для стабілізації тиску, упаковка яких коштує 14 гривень, виробник – Словенія. Але час від часу доводиться купувати ліки, виробництва Німеччина, Швейцарія – там дуже високі ціни, більше ніж 100 гривень за упаковку (20 таблеток), тому я не дуже часто дозволяю собі їх купувати. Це дуже б’є по кишені», – говорить жінка.

Уряд пояснює своє рішення регулювати ціни на медичні препарати

За останні 8 років упаковка ліків в Україні в середньому подорожчала у 4 рази, підрахували в Міністерстві охорони здоров’я. В Україні навіть є ліки, наполовину дорожчі, ніж за кордоном. І потерпають найбільше незахищені верстви населення. Саме цим уряд пояснює своє рішення регулювати ціни на медичні препарати, почавши зі встановлення граничних цін на найбільш уживані – на препарати для лікування артеріальної гіпертензії та інсулін. Ці два пілотні проекти планують впровадити з 1 травня. Таким чином українці до кінця року зекономлять до 200 мільйонів гривень. Про це заявила віце-прем’єр-міністр України, міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова.

«В Україні сьогодні регулюються оптові націнки і роздрібні націнки. Питання співпраці й корекції ціни на рівні виробника в Україні відсутнє. Фактично держава усунулась із контрольної функції ціни на ліки і лікарські засоби як соціально-значущий продукт», – зауважила Богатирьова.

Ціна на інсулін знизиться в декілька разів

Такий крок влади був давно очікуваний, сказала в коментарі для Радіо Свобода Раїса Сорочинська-Кириленко, депутат від БЮТ та член тимчасової парламентської слідчої комісії з питань розслідування обставин довкола інсулінового заводу «Індар».

«Слідча комісія Верховної Ради, в складі 13 народних депутатів, завершує свою роботу і майже вже повернула у власність держави завод «Індар», який виробляє інсулін, – каже вона. – І, звичайно, ціна на інсулін для хворих знизиться в декілька разів. Це було абсолютно необхідно».

Аптекар: дефіцит ліків буде обов’язково

Прем’єр-міністр Микола Азаров наголосив, що разом зі зниженням цін треба дозволити виробникам, постачальникам та аптекам отримувати прибуток. Окрім цього, зауважив він, має бути забезпечена достатня пропозиція препаратів, необхідних людям, за рахунок власного виробництва, і не можна допустити щонайменшого натяку на дефіцит цих ліків.

Проте фармацевти запевняють, що дефіциту ліків не уникнути, а зниження цін на препарати посеред року може завдати їм додаткових проблем.

«Договір укладається на початку року стосовно поставок. Ланцюжок: від виробника через посередника до аптеки. Договори укладаються на рік. Переглядати цей договір – значить втрачати час. Якщо, наприклад, нам прийде вказівка зробити саме якісь певні ціни на препарати, а нам не вигідно, бо ми їх закупили набагато дорожче, як ви думаєте – ми пустимо їх у продаж набагато дешевше? Ми їм поставимо карантин. Дефіцит буде обов’язково», – сказала Радіо Свобода власниця кількох аптек Олена.

Азаров: не буде ліків за граничними цінами – закривати аптеку

Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова переконує, що уряд робить усе, щоб дефіциту ліків не було. Зокрема, Прем’єр-міністр Микола Азаров висунув вимогу до місцевої влади щодо моментального припинення дії ліцензії та закриття аптек, якщо в них не буде зазначених ліків за визначеними граничними цінами.

Раїса Богатирьова стверджує, що ціни на деякі ліки контролюють усі без винятку держави Європи.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG