Доступність посилання

ТОП новини

Боснія сподівається подати заявку на вступ до ЄС у червні


Боснія і Герцеговина планує подати заявку на вступ до Європейського Союзу в червні, заявив у середу в Брюсселі член президії (колективного президентського органу) країни, представник босняків Бакир Ізетбеґович.

За його словами, він сподівається, що Боснія зможе змінити свою Конституцію, щоб виконати рішення Європейського суду з прав людини, який визнав деякі її положення дискримінаційними щодо національних меншин.

А голова Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу заявив, що така зміна є «вирішальною умовою» для того, щоб Боснія могла укласти з ЄС угоду про стабілізацію і асоціацію. Такі угоди для балканських країн є одним із кроків на шляху до членства в Євросоюзі.

Іще наприкінці 2009 року Європейський суд із прав людини постановив, що Конституція Боснії і Герцеговини дискримінаційна за національністю, бо визначає, що право кандидувати на одного з трьох членів колективного президентства країни чи на депутатів парламенту мають тільки представники трьох «конститутивних народів» країни – босняків (раніше відомих як «боснійські мусульмани»), боснійських сербів і боснійських хорватів. Таким чином Страсбурзький суд задовольнив скаргу двох боснійських громадян, рома і єврея за національністю, визнавши, що Конституція країни порушує їхні виборчі права.

Таку Конституцію запровадили відразу після війни 1992–95 років, і вона мала на меті втримати й зміцнити мир і рівновагу між трьома головними народами Боснії, які в перебігу тієї війни воювали між собою.
XS
SM
MD
LG