Доступність посилання

ТОП новини

У Франції поліція застрелила підозрюваного в тероризмі


Драматичні події розгорталися сьогодні у Франції. Там поліція застрелила чоловіка, якого підозрюють у вбивстві семи осіб на південному заході країни, які сталися в різний час у середині березня. За даними слідства, підозрюваний називав себе учасником ісламістської мережі.

Міністр внутрішніх справ Франції Клод Ґеан оголосив, що підозрюваний, Мохаммед Мера, був убитий сьогодні в Тулузі під час штурму його квартири після того як він відкрив вогонь по поліції і вистрибнув з вікна. Чоловік загинув під час перестрілки, поранивши двох спецназівців.

Підозрюваний, 23-річний французький громадянин алжирського походження, пов’язував себе з ісламістською мережею «Аль-Каїда». Поліція заявила про те, що він зізнався у тому, що за останні дні вбив трьох французьких військовослужбовців, трьох учнів єврейської школи і рабина. За даними правоохоронців, Мера також говорив про те, що пишається скоєним і планує нові напади.

Прокурор Франсуа Молін заявив, що підозрюваний зняв на відео всі три напади, і поліцейські мають ці записи. Під час протистояння з поліцією, що тривало 32 години, Мера заявив, що виклав відео в інтернет. Втім, офіційні особи цього не підтверджують.

Після рейду президент Франції Ніколя Саркозі наголосив, що поліцейські намагалися затримати нападника живим.

«Все було зроблено для того, щоб передати вбивцю правосуддю. Але не можна було ризикувати життям, щоб це зробити. Вже було надто багато смертей», – заявив французький лідер.

Поліція з’ясовує, чи мав Мера спільників.

Франція каратиме за відвідування сайтів, що підтримують тероризм

Саркозі оголосив про те, що французький уряд запровадить покарання для тих, хто регулярно відвідує сайти, які підтримують тероризм чи закликають до ненависті і насильства. Наразі не ясно, про які саме сайти йде мова.

Президент Франції, який знову йде на вибори у квітні, закликав співвітчизників до єдності, незважаючи на те, що сталося.

«Сьогодні французи мають подолати обурення й утриматися від гніву. Наші мусульманські співвітчизники не мають нічого спільного з божевільними мотивами терориста», – наголосив Ніколя Саркозі.

За повідомленнями, Мохаммеда Мера раніше вже судили щонайменше 15 разів, включно зі звинуваченнями в агресивній поведінці. Він також їздив до Афганістану і Пакистану, де проходив підготовку в таборах бойовиків.

У Франції критикують правоохоронців за те, що вони не змогли запобігти насильству з боку цього чоловіка. Захищаючи роботу свого відомства, міністр внутрішніх справ Франції Клод Ґеан заявив про те, що за останнє десятиліття у Франції затримали 700 підозрюваних ісламських бойовиків, а 60 «ісламістів із терористичними тенденціями» відбувають покарання.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG