Доступність посилання

ТОП новини

Інгушетія, Чечня і Дагестан – туризм на зміну війні з терором?


Комітети з туризму Чечні, Дагестану та Інгушетії підписали угоду про співпрацю в організації нових туристичних маршрутів в регіоні
Комітети з туризму Чечні, Дагестану та Інгушетії підписали угоду про співпрацю в організації нових туристичних маршрутів в регіоні
Прага – Комітети з туризму Чечні, Дагестану та Інгушетії підписали угоду про співпрацю в організації нових туристичних маршрутів у регіоні Північного Кавказу Росії. У середу про це заявив представник Інгушетії в Москві під час розмови з журналістами на виставці «Інтурмаркет-2012». Також повідомляють, що близько ста туристів із Росії та України погодили так званий пілотний проект із бажаннями відвідати у квітні цього року гірські райони Північного Кавказу та ознайомитися з місцевими архітектурними пам’ятниками. Хоча експерти запитують, як же можна успішно розвивати туризм у республіках, де вже впродовж десятків років Росія веде воєнні кампанії.

Одинадцятого березня президент Росії Дмитро Медведєв під час відвідин Краснодару доручив урядові мінімізувати фінансові ризики інвестицій в туризм на Північному Кавказі довготривалими державними гарантіями. Ідея створення Кавказького туристичного кластеру (організації для об'єднання туристичних служб) викликала інтерес в іноземних інвесторів. Відома міжнародна компанія Ernst & Young розробляє бізнес-концепцію розвитку туристичного проекту Північного Кавказу. Також відомо, що на інвестиційному форумі в Сочі автономна республіка Адиґея підписала угоди на 34 мільярди російських рублів.

Одним із найперших проектів туризму Північного Кавказу є гірськолижний туризм. Також кавказькі республіки та області Росії планують приваблювати туристів курортами та природними комплексами. Чечня просуває будівництво гірськолижного курорту «Ведучі» і природного комплексу «Казеной-Ам».

У Дагестані люди чекають нової війни, а не туристів…

Керівники туризму Чечні кажуть що у 2011 році республіку відвідало до 70 тисяч туристів, переважно із сусідніх республік Росії. Хоча приїздять до Грозного й туристи з України, як, наприклад, Юлія Павлюк з Євпаторії.

«Дуже гарне місто, – каже вона. – Просто раніше бачила, що відбувалося в Чечні, про це весь світ знає. І тепер по телевізору бачила відновлене місто. Захотілося самій побачити Грозний. Просто не вірилося, що з таких руїн так швидко можна відновити місто».

Але в Грозному, де зараз відносно безпечно, всього лише два туроператори і кілька туристичних агентств. Про туризм у регіонах республіки, де лише нещодавно йшли бої з ісламістською групою, котру федеральні війська і місцеві спецназівці переслідували до кордону з Дагестаном, говорити не доводиться. До того ж, як наголошують західні експерти, в регіоні діє самопроголошений лідер невизнаної Ічкерії Доку Умаров, який готує нові напади проти російської влади й виношує плани створення кавказького емірату на теренах Чечні і Дагестану.

У Дагестан нині перекидають війська з інших регіонів. Експерти не виключають тут масштабних воєнних спецоперацій.

«Люди тут взагалі нікому не вірять. Офіційно кажуть, що це планова ротація 20 тисяч вояків… Але як Дагестан прогодує їх… У нас кажуть, чи не завтра буде війна. У Дагестані вже виросло ціле покоління дітей, чиї батьки звикли до думки, що завтра може бути війна», – зауважив у розмові з Радіо Свобода дагестанський журналіст Наріман Ґаджієв.

З Інгушетії повідомляють про обстріли у вихідні невідомими озброєними людьми місцевих доріг. Є поранені й налякані водії автомобілів та пасажири.

Один із учасників форму на сайті kavkaz-uzel.ru відгукнувся на угоду республік Північного Кавказу про розвиток туризму такими словами: «Поки що на Кавказі розвивають лише військовий туризм».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG