Доступність посилання

ТОП новини

Громадські організації об’єднуються за чесні вибори


«Коли в нас низька явка на виборах – це завжди грає на руку владі, це дає можливість комусь використати бюлетень» – парламентар
«Коли в нас низька явка на виборах – це завжди грає на руку владі, це дає можливість комусь використати бюлетень» – парламентар
Київ – Громадянська асамблея України не братиме участі у виборах, але заради їх прозорості ставить чіткі вимоги до кандидатів у народні депутати. Про це заявили в четвер учасники форуму Громадянської асамблеї України «Криза демократії в Україні. Позиції громадянського суспільства». За їхніми словами, громадські організації України вже об’єднуються, щоб унеможливити фальсифікації під час парламентських виборів восени. Вони обіцяють створити такі умови, за яких жодна дільниця не залишиться поза увагою. Для цього навіть створять єдиний координаційний центр.

На парламентських виборах восени цього року очікується близько 10 тисяч міжнародних спостерігачів. У четвер Міністерство закордонних справ України вже надіслало перше запрошення. Про це заявив голова Громадської ради при МЗС, політолог Ігор Жданов. Він зауважив, що майбутні парламентські вибори є дуже важливими для України. Зокрема, від того, наскільки вони будуть демократичними та чесними, залежить подальша доля угоди про асоціацію з ЄС і угоди про зону вільної торгівлі.
У нас є декілька вимог до всіх політичних сил, незалежно від того, які позиції політичні вони займають
Ігор Жданов

«У нас є декілька вимог до всіх політичних сил, незалежно від того, які позиції політичні вони займають. По-перше, це прозоре формування партійних списків і висунення кандидатів по мажоритарних округах, в тому числі й на основі праймеріс. По-друге, це вимога оприлюднити їх програми, чіткі зрозумілі пакети законопроектів, що вони будуть робити в майбутньому парламенті. По-третє, оприлюднити список кандидатів на найвищі посади, в тому числі на посади міністрів, і хто буде реалізовувати ці програми», – сказав Ігор Жданов.

28 липня в Україні офіційно почнеться передвиборна кампанія, тоді почнуть реєструвати і кандидатів на народні депутати. Громадські організації планують аналізувати діяльність претендентів до Верховної Ради та інформувати суспільство, чи виконували вони попередні свої обіцянки. Про це громадські активісти розповіли під час IV форуму Громадянської асамблеї України «Криза демократії в Україні. Позиції громадянського суспільства».
Щоб не сталося так, що форуми створюються для того, щоб дати певний вердикт, що Україна не здатна провести чесні та прозорі вибори
Валерій Коновалюк

«Це, мабуть, уже входить в традицію перед черговими виборами створювати певні форуми громадських організацій за чесні вибори. Будь-яка участь громадськості, з точки зору громадських організацій і з точки зору впливу на проведення виборів, є корисною. Але, щоб не сталося так, що ці форуми створюються для того, щоб дати певний вердикт, що Україна не здатна провести чесні та прозорі вибори», – сказав Радіо Свобода заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Валерій Коновалюк. Він також додав, що Україна зможе провести чесні вибори, і в цьому зацікавлені і в провладній більшості.

Громадські організації покажуть прийоми фальсифікацій – Геращенко

Нечесні прийоми фальсифікації виборів можуть зібрати і показати лише громадські організації, тому їхня роль під час виборів дуже важлива, зазначила народний депутат від НУНС Ірина Геращенко.
Коли в нас низька явка на виборах – це завжди грає на руку владі, це завжди дає можливість комусь використати бюлетень
Ірина Геращенко

«Громадські організації можуть взяти на себе просвітницьку місію стосовно активної позиції громадян в Україні і їх активності брати участь у виборах. Тому що, коли в нас низька явка на виборах – це завжди грає на руку владі, це завжди дає можливість комусь використати цей бюлетень. По-друге, громадські організації вже сьогодні дуже серйозно проводять моніторинг виборців в округах, де вже працюють кандидати, де вони вже подаруночки розносять, де вже вони намагаються загравати з виборцями», – заявила Ірина Геращенко.

Права і можливості спостерігачів розширили

Цього року громадські організації зможуть під час виборів фіксувати порушення і навіть при цьому складати акт, який буде слугувати доказом під час звернення до суду. На попередніх виборах такої можливості не було, говорить координатор виборчих програм Громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.
Зараз розширені права і можливості спостерігачів. І спостереження буде набагато ефективніше
Ольга Айвазовська

«Єдине, що спостерігач не може – писати скаргу. Але тим не менше йому дозволено в межах закону, знову ж таки не передбачено конкретно, чим ці межі закінчуються, вчиняти будь-які дії спрямовані на припинення порушення закону чи процедури, – каже Ольга Айвазовська.Тобто це набагато вищий рівень впливу, ніж було до того. Відповідно зараз розширені права і можливості спостерігачів. І спостереження буде набагато ефективніше».

Крім того, громадські організації радіють, що Верховна Рада України ухвалила новий закон «Про громадські організації». Адже він спрощує та здешевлює процедуру державної реєстрації, дозволяє громадським організаціям діяти на всій території України та займатися господарською діяльністю. Досі вони «жили» за законом, який Рада Європи визнала недемократичним.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG