Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії запровадили вивчення китайської мови


Белград – Меморандум про вивчення китайської мови в Белграді та ще кількох містах підписали міністр освіти Сербії Жарко Обрадович та китайський посол Чжан Ваньсюе. Проектом охоплені дві з половиною тисячі дітей у 32 школах.

Белградські урядовці зазначають, що таким чином поглиблюється дружба між двома народами. Сербський міністр зауважив, що «Китай має найдинамічнішу економіку та найбільший ринок у світі». Сербія, за його словами, зацікавлена розвивати співробітництво з китайськими компаніями, а це буде набагато легше в разі, якщо сербські фахівці говоритимуть китайською.

Оскільки йдеться про міждержавний проект, викладачі прибули з Китаю. Деякі з них володіють сербською мовою, інші на уроках користуватимуться англійською.
Представники освітніх установ пояснюють, що вивчення китайської – добровільне та експериментальне.

Від першого класу обов’язкова одна іноземна мова. Можна вибрати англійську, французьку, італійську, іспанську або російську. Більшість обирають англійську. Китайську досі вивчали в п’ятьох гімназіях.

Мовознавці є, але немає товарів для вивозу до Китаю

Белградські урядовці постійно заявляють про високий рівень політичних та економічних відносин із Китаєм. Він займає четверте місце в списку сербських партнерів, відразу після Німеччини, Росії та Італії. Китайська сторона експортує до Сербії товарів на суму півтора мільярда доларів. А серби імпортують до Китаю в сто разів менше! Навіть, якщо б володіли китайською, серби не мають відповідних товарів для експорту до дружньої країни.

А щодо перспективи навчання китайської мови, міністр освіти Жарко Обрадович зазначив: «Ми зробимо висновки щойно після завершення цього проекту, який триватиме до кінця поточного року. Отож, тільки тоді винесемо рішення чи для всіх шкіл запропонуємо китайську поряд з іншими іноземними мовами».
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG