Доступність посилання

ТОП новини

Україна грає законами на порозі Європи (європейська преса)


Прага – Провідні європейські газети звернули увагу, що Україна неочікувано знизила відсоткову ставку у відповідь на уповільнення економічного зростання. Оглядачі також діляться думками про візит українського прем’єра Миколи Азарова до Польщі та звертають увагу на висловлювання Азаровим, із зітханням, жалю перед пресою, що, мовляв, «люди на Заході не розуміють специфіки нашої держави», маючи на увазі судові процеси над опозицією… Тоді як західні експерти називають такі дії нинішньої української влади «грою законами». Деякі газети прогнозують, що невизначена ситуація у відносинах України з Росію та ЄС триватиме, якщо не до літа, то – до завершення парламентських виборів в Україні 28 жовтня цього року.

Лондонська Financial Times звертає увагу на слідування України за прикладом країн Центральної та Східної Європи і неочікуване зниження відсоткових ставок аж на 25 базових пунктів – до 7,5 відсотка, що стало першим зниженням від серпня 2010 року. Влада в Україні опинилася перед стійкими економічними труднощами після призупинення допомоги МВФ та у зв’язку з продовженням тяжких переговорів із Росією по газу. Видання зауважує, що нині інфляція в Україні чи не найнижча з 2003 року і дорівнює 3-м відсоткам, гривня тримається на рівні 8 за долар. Це, на думку експертів, зовсім непогано на тлі стійких негативів з боку МВФ та Росії та ще й перед парламентськими виборами. Експерти також вважають, що Україна по-своєму вирішує складні економічні проблеми, що часто відрізняється від підходів інших європейських країн Центральної та Східної Європи, які мають подібні економічні труднощі.

Польська Gazeta Wyborcza коментує перебіг візиту українського Прем’єр-міністра Миколи Азарова до Польщі та звертає увагу на своєрідне трактування ним у Варшаві судового переслідування лідерів української опозиції. Оглядач Марцін Войцеховський запитує Азарова, чому, мовляв, Тимошенко не судять за конкретні, а за нібито все ж політичні злочини, а той відповідає із зітханням: «Люди на Заході не розуміють специфіки нашої країни». З чого випливає, як зауважив Войцеховський, що політики в Україні й сьогодні, як і в перші роки після Помаранчевої революції, продовжують «грати законами, а не діяти за ними». До того часу, допоки це не зміниться, каже польський оглядач, «Україна буде топтатися на місці».

Московська «Независимая газета» вважає, що «Верховна Рада України не захотіла синхронізувати з Державною думою Росії ратифікацію угоди про зону вільної торгівлі в Співдружності незалежних держав» з чисто економічних інтересів Києва. Український бізнес «поставив Януковича поза грою з Путіним» з тих міркувань, як вважають експерти, що нова угода щодо зони вільної торгівлі з СНД містить цілу низку торгових обмежень для українських підприємств і не варто поспішати з цим до оформлення Росією вступу до СОТ, коли можна буде вирішувати торгові проблеми Києва з Москвою на основі більш чітких правил Світової організації торгівлі. Аналітики вважають, що невизначеність між зонами вільної торгівлі ЄС та Росії залишатиметься для Києва, якщо не до літа, то – до завершення парламентських виборів в Україні 28 жовтня.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG