Доступність посилання

ТОП новини

Хокейна легенда хоче поховати чемпіонську мрію президента Білорусі


Європарламентар Петер Штястний пропонує позбавити Білорусь права проводити чемпіонат світу з хокею у 2014 році
Європарламентар Петер Штястний пропонує позбавити Білорусь права проводити чемпіонат світу з хокею у 2014 році
Європейський Союз у п’ятницю знову посилив санкції проти білоруської влади, а відомий хокейний гравець пропонує вдарити по режиму Олександра Лукашенка в найболючіше місце – позбавити Білорусь права проводити чемпіонат світу з хокею у 2014 році. Чи підтримають цю ідею європейські країни?

Мало що дратує президента Білорусі так, як заклики позбавити його країну права проводити міжнародне хокейне змагання. Цього тижня Олександр Лукашенко назвав їх політичними, ніякого, мовляв, стосунку до спорту.

Колишня хокейна зірка, а нині депутат Європейського парламенту від Словаччини Петер Штястний вважає, що треба скористатися пристрастю Лукашенка до хокею, щоб заохотити зміни в його країні.

«Я знаю, що він фанат хокею, він грає в хокей двічі-тричі на тиждень. Мені здається, якщо зачепити чиєсь хобі і захоплення, то можна отримати хороший результат. Можна поставити одну умову: випустити всіх політичних в’язнів», – зауважив європарламентар.

Петер Штястний у 1980-і роки втік із Чехословаччини до Канади, де став однією з перших зірок зі сходу в Національній хокейній лізі Північної Америки. Тепер він побоюється, що його улюблений спорт стає інструментом пропаганди для білоруської влади, яка перед змаганням будує нові готелі та спортивні арени.

У травні в Гельсінкі засідатиме Міжнародна хокейна федерація. Петер Штястний тепер хоче переконати одного з 70 делегатів, а це президенти національних федерацій, винести на порядок денний білоруське питання. Якщо це станеться, то він сподівається, що більшість проголосує за зміну місця проведення чемпіонату.

Фінляндія вже виступила на підтримку цієї ідеї, але Європейський Союз – ні.

На нинішній нараді міністри закордонних справ ЄС вирішили «інформувати» хокейну федерацію про свою «глибоку стурбованість» згортанням демократії в Білорусі.

Європейські урядовці сказали брюссельському кореспондентові Радіо Свобода, що бойкот Білорусі вдарить по пересічних білорусах і не варто змішувати політику й спорт.

Петер Штястний частково погоджується з цими аргументами, але все-таки вважає, що становище в Білорусі сягнуло критичної межі.

«Гляньте на африканські країни, які постійно бойкотували Олімпійські ігри, щоб покласти край апартеїду в Південній Африці. Зрештою, у них це вийшло. Деколи це легітимний інструмент, в надзвичайних ситуаціях», – зауважив колишній хокеїст, а нині європейський політик.

Матеріал підготували: Мар’яна Драч, Rikard Jozwiak
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG