Доступність посилання

ТОП новини

Зброя проти інфаркту і кава проти діабету


Учені із Каліфорнійського наукового центру винайшли спосіб передбачення інфарктів. Про це повідомляє інформаційне агентство The Associated Press.

Науковцям вдалося здійснити спеціальний аналіз крові, завдяки якому лікарі можуть передбачити можливий інфаркт у пацієнтів, що скаржаться на біль у грудях.

Аналіз крові визначає спеціальний стан клітин в коронарній артерії, які у випадку наближення інфаркту починають активно збільшуватись у розмірах.

У лікарів є препарати, які запобігають утворенню інфарктних тромбів, однак досі було неясно, яким пацієнтам призначати ці ліки. Разом з тим існуючі тести могли визначати лише наявність інфаркту, але не передбачати його.

Досліджуючи десятки передінфарктних пацієнтів, учені Каліфорнійського наукового центру дійшли висновку, що зміна вигляду і збільшення розмірів коронарноартеріальних клітин безпомилково веде до інфаркту.

Американські науковці усвідомлюють, що їхнє відкриття може допомогти вчасно передбачити наближення інфаркту і врятувати мільйони людей. Відразу ж після винаходу учені розпочали досліди, щоб знайти недорогий і дуже простий спосіб тестування крові, доступний для масового вжитку в умовах не лише лікарень, а й звичайних поліклінік.

У чому сила кави

Учені продовжують відкривати дивовижні властивості кави. Про це повідомляє американська телемережа Fox News, посилаючись на публікацію у французькому науковому виданні Phytothérapie.

Науковцям зокрема вдалося визначити, що кава активно сприяє зменшенню ваги. У проведеному дослідженні групі волонтерів давали щодня 400 міліграмів екстракту декафеїнованої зеленої кави. Через два місяці учасники експерименту втратили майже 6 відсотків власної ваги.

Кава вже відома як активний превентивний фактор проти поміркованих видів депресії, хвороби Паркінсона, деяких видів онкологічних захворювань. Відтепер до цих позитивних впливів кави додався ще один: вона допомагає регулюванню глюкози у крові і перешкоджає процесові утворення нових жирових клітин.

У цьому зв’язку учені вважають, що кава, без сумніву, різко зменшує ризик появи діабету. Цей висновок підтверджують також учені із Нідерландів.

При цьому науковці застерігають, що регулярне вживання кави з великою кількістю вершків і цукру мало сприяє зменшенню ваги і не протидіє діабетові. Натомість чорна кава, як також і еспрессо з невеликою домішкою молока і додатків із зелених зерен кави, впливають на вагу і протистоять діабетові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG