Доступність посилання

ТОП новини

Янукович мстить Тимошенко – Станіслав Шушкевич


Вашингтон – Американська Фундація пам’яті жертв комунізму нагородила першого лідера незалежної Білорусі Станіслава Шушкевича медаллю Свободи.

Цією премією Фундація пам’яті жертв комунізму нагороджує кожного року особу або організацію, яка віддано бореться з тиранією та комунізмом на благо свободи і демократії. Попередніми лауреатами були Вацлав Гавел, Олена Боннер, Лех Валенса, Папа Іван Павло Другий, литовський президент Вітаутас Ландсбергіс, американські сенатори Джосеф Ліберман і Джессі Гелмс та інші.

Станіслав Шушкевич став цьогорічним лауреатом тому, що він разом із Леонідом Кравчуком та Борисом Єльциним поклали край Радянському Союзу. Шушкевич також відмовився від білоруського ядерного арсеналу і протягом своєї каденції активно підтримував політичні та економічні реформи.

На капітолійському пагорбі встановлений пам’ятник жертвам комунізму. На ньому вказано, що комуністична каральна система забрала життя 100 мільйонів людей, із них майже три мільйони – це білоруси, нагадав Станіслав Шушкевич. Десятимільйонне населення втратило майже одну третину людей. Але вони, на жаль, не мають жодного пам’ятника.

Шушкевич нагадав про ті жертви, які йому найближчі, – його власні родичі. «У тих ста мільйонах мені найбільше болить за тих 30 осіб, близьких родичів, яких я втратив», – зауважив він.

Мати Шушкевича мала 11 братів і сестер, його батько – 10. Після сталінських репресій і Другої світової війни, з боку матері залишилося всього троє, а з батькових братів і сестер – лише двоє. Озброєний медаллю Свободи, Шушкевич обіцяв працювати над тим, щоб ці три мільйони разом із його найближчими родичами були вшановані пам’ятником жертв як комунізму, так і нацизму в його рідній Білорусі.
Станіслав Шушкевич
Станіслав Шушкевич

Янукович – білоруський експорт

Відповідаючи на запитання про політичну ситуацію в Білорусі, Шушкевич сказав: «Політична ситуація в моїй країні така: не діє ані конституція, ані закони. Діє телефонне право, і наш керівник може розпоряджатись будь-якими рішеннями всупереч Конституції, всупереч існуючому законодавству».

На запитання щодо подій в Україні, Шушкевич нагадав, що український Президент Віктор Янукович народився в Білорусі. «Це Ваш експорт?» – пожартував учасник заходу. «Так, це наш експорт», – сумно відповів Шушкевич. Він зізнався, що його симпатії щодо України завжди були на стороні Ющенка. «Я не можу сказати, що я був задоволений тим, як він реалізував свої обіцянки, як він діяв. Але те, що його стремління були достойними, у мене немає сумнівів, на жаль, не все йому вдалося», – сказав Шушкевич.

На його думку, Янукович мстить Юлії Тимошенко, «мстить він їй не за її політику і не за якісь помилки в підписанні договору з Росією, а за те, що вона його називала кримінальником і посилалася на конкретні рішення суду».

Із певною гіркотою відгукнувся Станіслав Шушкевич про Леоніда Кравчука, його партнера по ліквідації СРСР. «Я погано себе почуваю, – каже він, – оскільки людина, з якою я підписав Біловезьку угоду, Леонід Макарович Кравчук, колишній Президент України, сьогодні шукає способів, як підтримати Януковича».

До останньої хвилини було не відомо, чи приїде Шушкевич до США, чи ні, адже минулого тижня йому не дозволили поїхати до Литви. Останнім часом різним особам, які критикують режим Лукашенка, не дозволяють виїжджати з Білорусі. Шушкевич, за допомогою друга спочатку добрався до Росії, потім до Латвії, згодом до Литви, звідки він вирушив до США.

  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG