Доступність посилання

ТОП новини

Янукович: Україна виконала свої зобов’язання щодо високозбагаченого урану


Україна повністю виконала зобов’язання, які взяла на себе під час Вашингтонського саміту з питань ядерної безпеки у квітні 2010 року, і позбулася високозбагаченого урану на своїй території. Про це Президент України Віктор Янукович заявив під час саміту з питань ядерної безпеки, що триває у Сеулі.

«Україна повністю позбулася високозбагаченого урану, створивши суттєві передумови для гарантування глобальної фізичної ядерної безпеки», – наголосив глава держави.

За його словами, нині Україна зосереджує зусилля на вдосконаленні нормативно-правової бази фізичного захисту ядерних установок та матеріалів, беручи за основу документи МАГАТЕ.

Говорячи про актуальну нині проблему продовження експлуатації ядерних енергоблоків із вичерпаним проектним терміном експлуатації, Віктор Янукович зауважив: спеціалісти багатьох країн розробляють заходи контролю стану таких об’єктів та підготовки проектних, експлуатаційних рішень, які дозволять відтермінувати виведення цих блоків із роботи.

«Україна має значний досвід у цій сфері, який позитивно оцінило МАГАТЕ. Ми готові до співпраці з усіма зацікавленими країнами у цьому напрямку і будемо раді поділитися власними напрацюваннями», – сказав Президент. Він нагадав, що Україна тісно співпрацює з Японією у справі ліквідації наслідків аварії на АЕС «Фукусіма-1» і готова запропонувати й іншим країнам свій досвід, пов’язаний з ліквідацією наслідків Чорнобильської аварії.
XS
SM
MD
LG