Доступність посилання

ТОП новини

Будівництво об’єкта «Укриття» на ЧАЕС розпочнеться 26 квітня – Президент


Будівництво об’єкта «Укриття» на Чорнобильській АЕС розпочнеться 26 квітня цього року. Про це Президент України Віктор Янукович повідомив під час спілкування з українськими журналістами в Сеулі.

Глава держави назвав збір коштів на будівництво об’єкта «спільним досягненням світового співтовариства». «Україна стала активним учасником міжнародної співпраці у напрямку забезпечення ядерної безпеки. І це відчувають наші партнери зі всього світу», – зазначив Віктор Янукович.

Новий саркофаг, як очікується, буде арочною конструкцією з прольотом 257,44 метра, висотою 108,39 метра і довжиною 150 метрів. Об’єкт розрахований на 100 років експлуатації і дасть можливість здійснити витяг паливовмісних матеріалів та їх кондиціонування для подальшого безпечного зберігання.

Вартість будівництва арки нового саркофага на ЧАЕС складе 935 мільйонів євро. Споруджувати нове безпечне укриття над зруйнованим ядерним реактором буде французький консорціум Novarka, будівництво буде здійснюватися за рахунок коштів, зібраних країнами-донорами (від України збором коштів займається фонд «Укриття»). Частка України у фінансуванні проекту становить 6% від загальної суми.
XS
SM
MD
LG