Доступність посилання

ТОП новини

Неофіційна розмова Обами і Медведєва призвела до сенсації


Республіканці в Конгресі США звинуватили президента Обаму у плануванні невиправданих поступок для Росії
Республіканці в Конгресі США звинуватили президента Обаму у плануванні невиправданих поступок для Росії
Прага – Саміт з ядерної безпеки в Сеулі завершився, але він вніс загострення у передвиборну кампанію в США. Американський президент Барак Обама намагався у вівторок захистити приватні коментарі з російським президентом Дмитром Медведєвим, які несподівано стали доступними пресі через технічну помилку в Сеулі, коли оператори не вимкнули мікрофони після завершення офіційної частини зустрічі. Республіканці в Конгресі США звинуватили Обаму в плануванні невиправданих поступок російським вимогам у разі його переобрання в листопаді.

Випадково ввімкнутий мікрофон застав у понеділок на саміті з ядерної безпеки в Сеулі Барака Обаму саме під час неофіційної розмови з Дмитром Медведєвим, коли глава Білого дому пообіцяв новобраному президентові Володимиру Путіну «більше гнучкості» після свого переобрання президентом США у листопаді – у питанні контролю над озброєннями і особливо у питанні американської ПРО в Європі. Відомо, що зараз Москва категорично проти розгортання ПРО, яку називає антиросійською.

У своєму неофіційному коментарі Барак Обама переконував російських лідерів дати йому час до листопада, коли минуть президентські вибори в США. «Це для мене останні вибори. Після них у мене буде більше можливостей для маневрів», – сказав Обама.

На що президент Росії Дмитро Медведєв пообіцяв, що поінформує про це Володимира Путіна, котрий перебирає президентську владу в травні: «Зрозумів. Передам це Володимиру».

Озвучення цього діалогу Обами і Медведєва викликало у США бурхливі коментарі республіканців, які заявили про недопустимість перетворювання ПРО у предмет торгу з Росією. А кандидат від республіканців на президентських виборах у США Міт Ромні у промові під час кампанії в Сан-Дієго змалював Росію «як недружню країну на світовій арені» і назвав коментарі Обами «тривожними і такими, що викликають занепокоєння».

«На світовій арені Росія налаштована щодо нас як недружня, тому вкрай тривожно виглядають прагнення президента до більшої свободи маневрів якраз у той період, коли йому вже не доведеться звітуватися перед американським народом за відносини з Росіє», – зазначив Міт Ромні.

Обама виправдовувався і захищав свою «російську лінію»

Коментуючи у вівторок ці «проблеми» в Сеулі, Барак Обама заявив, що нічого не приховував перед виборцями і додав, що передвиборна атмосфера у Вашингтоні не сприяє двопартійному обговоренню болючих проблем зовнішньої політики США.

У Білому домі звинуватили Міта Ромні у перекручуванні слів президента США, сказаних ним у Сеулі російському главі. Тут також заявили, що переконані у розгортанні ПРО в Європі, попри російські заперечення. США та союзники Вашингтона наголошують, що ПРО націлена на оборону європейців від ракетних нападів таких країн, як Іран. Натомість Росія заявляє, що ця система послаблює її ядерні засоби стримування.

Саміт у Сеулі ухвалив загальний документ із проблем ядерної безпеки, але в ньому немає ніяких конкретних кроків щодо гарантування цієї безпеки. Ядерні програми Північної Кореї та Ірану були головними у кулуарах саміту, але в офіційну програму саміту їх не вносили.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG