Доступність посилання

ТОП новини

«Дніпропетровський Лозінський» вийшов на волю прямо із зали суду


Три роки умовно за вбивство. На Дніпропетровщині викликав резонанс вирок для депутата, який застрелив людину
Три роки умовно за вбивство. На Дніпропетровщині викликав резонанс вирок для депутата, який застрелив людину
Дніпропетровськ – Жителі села Новоподільське на Дніпропетровщині готові до акцій громадянської непокори: днями село сколихнула звістка про екс-депутата місцевої райради, який за вбивство людини отримав три роки умовно. Раніше Олександру Тарану, якого на Дніпропетровщині називають «другим Лозінським», присудили 14 років ув’язнення, однак наразі судді несподівано пом’якшили вирок, і колишнього депутата випустили на волю просто із зали суду.

Цей інцидент стався влітку 2010 року. За даними слідства, 25-річний мешканець села Олександр Югай разом із дружиною та маленьким сином відпочивав біля ставка і посварився з охоронцем водойми через неправильно припарковане авто. Після сварки родина поїхала додому. Четверо молодиків, серед яких був і депутат Софіївської райради Олександр Таран, поїхали навздогін. Вже вдома молодий чоловік виніс із будинку рушницю і зробив попереджувальний постріл у повітря. Депутат відповів смертельним пострілом із автомата. Молодий чоловік загинув на місці, на очах рідних, каже брат убитого Дмитро Югай.
Таран скоїв два вистріли, один із яких потрапив у брата
Дмитро Югай

«Брат витягнув із сейфа свою офіційно зареєстровану рушницю. Він вистрілив у повітря, по листю. Це є в матеріалах справи. Таран же скоїв два вистріли, один із яких потрапив у брата», – зазначає Дмитро Югай.

Справа пахне корупцією?

Криворізький районний суд кваліфікував дії депутата як навмисне вбивство і присудив 14 років в’язниці. Однак після апеляції підсудного і повторного розгляду справу в іншому суді перекваліфікували на «перевищення меж необхідної оборони» і кардинально змінили вирок: три роки умовно. Екс-депутата відпустили просто із зали суду. У прокуратурі запевняють: для перекваліфікації справи не було ніяких підстав.

«Прокуратурою області готується апеляційна скарга на вирок Довгінцівського районного суду Кривого Рогу щодо депутата Софіївської райради. Апеляційна скарга буде подана найближчим часом в апеляційну інстанцію», – сказала Радіо Свобода речник обласної прокуратури Юлія Дорошенко.

Якими аргументами керувались судді – Андрій Козак, Надія Пруднік і Наталія Середня – пом’якшуючи вирок, Радіо Свобода поки дізнатись не вдалось. За інформацією з Довгінцівського райсуду, двоє із суддів зараз у чергових відпустках, третя – на лікарняному.

«Суддя на лікарняному. А телефони суддів – це таємна інформація», – повідомили Радіо Свобода в суді.

Дії суддів, які ухвалили рішення щодо депутата, наразі має перевірити Вища рада юстиції. Відповідне доручення дало керівництво органу у відповідь на звернення народного депутата, голови підкомітету з питань судоустрою, регіонала Дмитра Шпенова. У коментарі Радіо Свобода він висловив припущення, що у цій справі могла мати місце корупція.
Я впевнений, що в даному випадку головним фактором були, звичайно, гроші
Дмитро Шпенов

«На мій погляд, це завідомо неправильне рішення. Я вважаю, що адміністративний тиск у цьому випадку виключений. Я впевнений, що в даному випадку головним фактором були, звичайно, гроші», – сказав Радіо Свобода Дмитро Шпенов.

«Завтра з усіма таке ж буде?»

В обласній організації партії «Наша Україна», за списками якої обирався депутат Олександр Таран, Радіо Свобода повідомили, що той не є членом партії від 2009 року. У Софіївській районній раді теж нагадують, що засуджений Таран був депутатом минулого скликання, і до нинішнього депутатського корпусу не має стосунку.

«Я збираюсь виїхати на місце, у сільську раду, переговорити з людьми, дізнатись про їхню реакцію», – сказав Радіо Свобода голова райради Віктор Куліковський.

Між тим у самому селі Новоподільське, де стався інцидент, наростає обурення. Частина селян уже готова до акції протесту, сказав Радіо Свобода житель села, родич убитого Володимир Бойко.
Ми поїдемо і в Кривий Ріг, до суду, і все перекриємо
Володимир Бойко

«Ми поїдемо і в Кривий Ріг, до суду, і все перекриємо. І заявимо: та що ж ви робите? Бо це сьогодні з одним таке, а завтра з нами усіма таке ж буде?» – сказав селянин.

З адвокатом засудженого екс-депутата зв’язатись не вдалось. Не відомо точно, де зараз перебуває і сам Олександр Таран. Місцеві жителі кажуть: днями його бачили у Софіївці, відзначав своє звільнення бенкетом із феєрверками.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG