Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові похоронними вінками, кров’ю із потрухами залякують журналістів


Cкривавлена сорочка, яку невідомі повісили на двері квартири директора телекомпанії «Фора» Ірини Рубашко
Cкривавлена сорочка, яку невідомі повісили на двері квартири директора телекомпанії «Фора» Ірини Рубашко
Харків – Харківські журналісти вимагають від Генпрокуратури розслідувати факти переслідування і залякування керівників опозиційних ЗМІ міста. Із цькуванням зіткнулися керівники телеканалів «Фора» та «А/ТВК», які з минулої осені в суді оскаржують раптове позбавлення каналів мовлення. Двері квартир обох жінок, які очолюють ці ЗМІ, невідомі облили кров’ю, а перед тим одній із них прислали ще й кілька конвертів із землею та похоронний вінок. Харківська прокуратура до тепер, як кажуть журналістки, на звернення не реагувала, але в четвер повідомила про порушення кримінальної справи.

Спочатку були листівки із закликом до сусідів та студентів вишу, де викладає Олена Баранник, засудити її за начебто «аморальну» діяльність. Згодом на домашню та робочу адреси керівник телеканалу «А/ТВК» почала отримувати конверти з землею. «Ймовірно натякали на кладовищну», – припускає Баранник. Потім кур’єром до офісу принесли похоронний вінок із чорною стрічкою «Олені Баранник від колег», а днями розкидали перед квартирою жінки потрухи та опариші, а стіни вимазали кров’ю.

«Я підхожу до дверей і розумію, що прилипаю. Стіни, двері… Ймовірно просто поливали кров’ю… І дивлюся, ці опариші вже розгулювали по сходовому майданчику», – розповіла Радіо Свобода Олена Баранник.

Незабаром після цього з подібним зіткнулася і директор іншого харківського телеканалу – «Фора» – Ірина Рубашко.

«Зателефонував мій син і сказав, що в нас надзвичайна подія – кров перед дверима розлита. Ну і зустрів мене. Ми прийшли додому, і я побачила калюжу крові перед дверима і висіла ще скривавлена сорочка просто над калюжею… Я викликала міліцію, вони все це описали, сорочку вилучили. Я їм сказала, що я працюю в ЗМІ, тому вважаю, що ці погрози пов’язані з моєю роботою», – зазначила Ірина Рубашко.

Боротьба за мовлення

Обидві жінки очолюють опозиційні телекомпанії, які пов’язують із колишнім головою облдержадміністрації, лідером харківської «Батьківщини» Арсеном Аваковим. Минулої осені телекомпанії «А/ТВК» та «Фора» раптом зникли з ефіру у Харкові. Тоді журналісти звинуватили у причетності до цього керівників місцевої влади, але міський голова Геннадій Кернес такі заяви одразу ж спростував, назвавши ще з’ясуванням відносин між господарчими структурами.

Довести своє право на існування телекомпанії намагаються у суді. Телеканал «А/ТВК», за словами Олени Баранник, виграв вже шість справ, але їхній розгляд постійно затягується. Зокрема на 4 квітня перенесли розгляд судового позову до Харківського обласного радіотелевізійного передавального центру (ХОРТПЦ), де з незрозумілих причин відмовляються протягувати кілька десятків метрів кабелю, щоб відновити мовлення АТВК.

«Якщо ми вирішимо ту проблему з проектантами, потрапляємо на вишку і готуємо робочий проект на підключення, то вже аргументів у тієї сторони не давати нам ефір немає… Я не знаю, що вони ще можуть вигадати, можуть сказати, що передавач не того кольору, почерк у мене не той, розмір ноги не той. Тобто всі їхні подальші відмовки будуть доводити, що це політичне питання і ніхто просто не хоче бачити цей канал в ефірі», – каже Олена Баранник.

Водночас Ірина Рубашко заявляє про рейдерське захоплення телеканалу «Фора», який врешті відновив мовлення, але у зміненому форматі і з іншим контентом. В його ефірній сітці з’явилися провладні програми, які транслює наближений до міського голови «7 канал». Міліція щоправда достатніх доказів рейдерського захоплення не знайшла і закрила порушену кримінальну справу.

«За фактом хуліганських дій» таки порушили справи

Розібратися із ситуацією навколо керівників двох опозиційних телеканалів вимагає Харківська обласна організація Національної спілки журналістів України. Там спочатку написали звернення до обласної прокуратури, а не дочекавшись відповіді – звернулися до Генеральної. Від Генпрокурора Віктора Пшонки журналісти вимагають розслідувати факти «психологічного тиску і залякування» колег і відзвітувати, що робиться для того, щоб захистити їх від подібних безчинств.

Відкритий лист до Генпрокуратури України спілка журналістів Харківщини оприлюднила у середу ввечері. І вже в четвер прес-служба обласної прокуратури врешті повідомила, що «за фактами хуліганських дій стосовно керівників двох харківських телеканалів» порушили кримінальні справи. Наразі ж міліція, як запевнила Радіо Свобода керівник прес-служби ГУМВС у Харківській області Лариса Волкова, проводить усі необхідні перевірки та з’ясовує обставини подій.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG