Доступність посилання

ТОП новини

Посол США в Росії скаржиться на переслідування


«Це ганьба для вашої ж держави, коли чините таке» – Майкл Макфол
«Це ганьба для вашої ж держави, коли чините таке» – Майкл Макфол
Прага – Американський посол в Москві Майкл Макфол висловив у своєму Twitter здивування, що деякі російські ЗМІ, зокрема НТВ, як виглядає, знають наперед про його кожний крок, а російські закони таку поведінку деяких ЗМІ допускають. Макфол заявив, що натрапляє на представників команди НТВ всюди, де він буває впродовж дня. Посол США висловив своє занепокоєння стеженням за його електронним листуванням та прослуховуванням невідомими його телефонів у Москві.

Майкл Макфол написав у своєму Twitter: «я поважаю право преси піти, куди необхідно і поставити будь-яке питання, але хіба ж вони мають право читати мою електронну пошту та підслуховувати мій телефон?»

Лідер руху «За права людини» Лев Пономарьов підтвердив Радіо Свобода, що напередодні його зустрічі з Макфолом в офісі руху в Москві з’явилася група людей, які назвалися журналістами та впродовж півгодини ставили різні питання послу США. На запитання Макфола про те, звідки ці люди довідалися про його прибуття до офісу, ці люди відповіді не дали.
Це ганьба для вашої ж держави, коли чините таке. Ви розумієте це?
Майкл Макфол

«Як ви довідалися про цю зустріч, якщо це не секрет? Від кого ви отримали інформацію, що я буду тут? Ви не можете відповісти на це. Ваш посол у нас у США пересувається щодня без такого роду випадків, без втручання в його роботу. А ви зі мною завжди, як у мене вдома. Це цікаво. Хіба вам не соромно робити таке? Це ганьба для вашої ж держави, коли чините таке. Ви розумієте це?» – запитував посол США.

Відеозапис зі згаданим інцидентом з’явився у четвер на сайті НТВ. Репортери НТВ також запитували Макфола – про що він має говорити з Пономарьовим, кого з опозиції підтримує. На що американський посол відповів: «Я вчора зустрічався з вашим президентом. Я підтримую його також. Де тут в дійсності логіка? Якщо я з кимось зустрічаюся, то це автоматично означає, що я його підтримую?»

Ці люди отримали інформацію про посла від спецслужб – правозахисник

Лев Пономарьов також засвідчив, що серед людей, які перед американським послом назвали себе журналістами, були особи в одностроях російських козаків. Ця група також намагалася блокувати Майкла Макфола біля його автомобіля, коли дипломат спробував забрати своє пальто. Пізніше Макфол зауважив, що журналісти НТВ подібно реагували після його зустрічі з керівником компанії «Роснано» Анатолієм Чубайсом, коли вони зненацька чекали його й там.
Я на сто відсотків переконаний – мій телефон прослуховується
Лев Пономарьов

Правозахисник Лев Пономарьов висловив міркування, що «ці люди отримали інформацію оперативним шляхом, бо вона не була оприлюднена». Він додав, що домовився про зустрічі з Макфолом по телефону і зауважив: «я на сто відсотків переконаний – мій телефон прослуховується».

Прес-служба НТВ, у відповідях на запитання агентства «Інтерфакс», пояснила «присутність НТВ всюди широкою мережею інформаторів, як у преси в будь-якій країні».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG