Доступність посилання

ТОП новини

Представники «Freedom House» зустрілися з Луценком і Пшонкою


Попередню камеру Луценка ми не бачили – директор Інституту масової інформації
Попередню камеру Луценка ми не бачили – директор Інституту масової інформації
Київ – Представники міжнародної неурядової організації «Freedom House» та Атлантичної ради США зустрілися у вівторок із Генеральним прокурором України Віктором Пшонкою. За його сприяння, правозахисникам вдалося відвідати екс-міністра Юрія Луценка в Лук’янівському СІЗО. Про ці зустрічі Радіо Свобода розповіла директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар, яка була присутня на них.

– Як відбулися відвідини Лук’янівського СІЗО та зустріч із Юрієм Луценком?
Попередню камеру ми не бачили. Луценко сказав, що він хоче незалежного медичного обстеження

– Зустріч відбулася в загальній залі, потім нам показали умови, де нібито Луценко утримується, хоча без нього. Як він сам сказав, для візиту представників ПАРЄ його перевели фактично в готельний номер. Той номер, який нам показали, був із телевізором, із фруктами. Виглядало це пристойно. Представники СІЗО всіляко підкреслювали, що умови створюються відповідні, такі, які відповідають європейським стандартам. Це була така червона нитка, яку очевидно хотіли продемонструвати. Ну, але перевели його туди зовсім недавно, попередню камеру ми не бачили. Також Луценко сказав, що він хоче незалежного медичного обстеження.

– А як пройшла зустріч представників міжнародних організацій із Генеральним прокурором України?

– Із Генпрокурором зустріч пройшла конструктивно, бо дозволили представникам зустрітися з Луценком і нібито Тимошенко. Принаймні Генпрокурор пообіцяв посприяти цій зустрічі.

– Яке враження склалося після зустрічі? Не здалося, що це порожні обіцянки – адже Луценка представники ПАРЄ нещодавно відвідували, а до Тимошенко нікого поки не пускають…

– Поки що в нас немає підстав так вважати, побачимо. Звичайно, справи більше покажуть, ніж декларації. Але візит до Тимошенко може бути таким ексклюзивом, який може свідчити про певну лібералізацію в контексті цієї проблеми, в підході української влади.

Позиція прокурора в тому, що він лише наглядає за пенітенціарною системою, тому він не має прямого стосунку до цих речей. Ми писали заяву на його ім’я, і отримали запевнення, що він сприятиме, щоб ми ознайомилися з умовами утримання Тимошенко, що вони відповідають стандартам і тому подібне.

– Про що ще йшлося на зустрічі?
Йшлося також про нагальні справи, які призводять до суспільного занепокоєння, починаючи зі справи Оксани Макар, побиття журналістів як свідків у Святошинському лісі

– Йшлося також про більш нагальні справи, про перевищення деякими правоохоронцями повноважень, зловживання в цій сфері, які призводять до дуже серйозного суспільного занепокоєння, починаючи зі справи Оксани Макар, побиття журналістів як свідків у Святошинському лісі.

Ми дістали запевнення в тому, що перевірки ведуться, винні будуть покарані, що прокуратура дбає про права людини в Україні. Хоча Генпрокурор визнав, що чимало проблем залишається.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG